Американски учени за първи път успяха да въведат в състояние на анабиоза пациент като част от експеримент, който има за цел да даде възможност да се оперират сериозни травми, които иначе в повечето случаи водят до смърт, пише "Гардиън", цитирани от бТВ.

Уникалният експеримент включва въвеждане в състояние на почти пълно, но обратимо прекратяване на жизнената дейност. От него организмът може да излезе при определени условия.

Процесът води до бързо охлаждане на мозъка до температура по-ниска от 10 ° С чрез замяна на кръвта на пациента с ледено студен солев разтвор. Обикновено той се изпомпва директно в аортата, основната артерия, която пренася кръвта от сърцето към останалата част от тялото.

Техниката за въвеждане в това състояние се прилага в Мерилендския университет при огнестрелни рани или такива, при които има голяма кръвозагуба, както и при спиране на сърцето, за да могат лекарите спокойно да потърсят начин да спасят пациентите.

При такива ситуации иначе докторите имат само няколко минути да вземат решение, а възможността човек да оцелее е едва 5%.

При анабиозата се печели време на медиците, понеже се "заглушава" кислородният глад и се запазва жизнеността при различни интоксикации и травми.

Тялото се охлажда до такава степен, че активността на мозъка почти спира. След като лекарите използват процедурата, имат до 2 часа време да решат как да действат, докато пациентът е на операционната маса. След което тялото се стопля и започват опити за реанимация.

Увреждането на клетките е едно от усложненията, до които може да се стигне при затоплянето на тялото.

Лекарите смятат, че до края на 2020 година ще могат да дадат отчет за всички проведени експерименти. Той ще се базира на резултатите на 20 мъже и жени, които получават стандартна спешна помощ и такива, които се вкарват в състояние на анабиоза.