Капсулата "Спейс Екс" с двама астронавти на борда се е приводнила в Мексиканския залив, съобщи НАСА.

Успешното приводняване беше заключителният ключов тест за това дали космическият апарат на Илон Мъск може да транспортира астронавти до и от орбита - подвиг, който никоя частна компания не е извършвала досега.

Вижте още снимки >>

Капсулата с форма на жълъд се приводни край бреговете на Флорида. Американското Национално управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство НАСА предаваше на живо заключителния етап от полета на "Спейс Екс".

На височина около 5,5 километра се активираха спирачните парашути на кораба, а след няколко минути - на височина около 2 километра, се отвориха и четирите основни парашута.

В 14.48 ч. местно време (21.48 бълг. вр.) корабът "Дракон", след като се беше снижавал със скорост около 7,5 километра в час, се приводни.

Снимка: АР/БТА

Пътуването на астронавтите до Земята отне около 19 часа.

В операцията по евакуацията на астронавтите бяха ангажирани над 40 експерта, два спасителни корала, два скоростни катера и няколко вертолета.

Вижте още снимки >>

Компанията на предприемача Илон Мъск влезе в историята, когато на 30 май тази година изведе в Космоса астронавтите Дъг Хърли и Боб Бенкен на борда на пилотирания космически кораб "Дракон". Това беше първото изстрелване на астронавти на НАСА от американска територия от близо десетилетие и първа мисия, с която частна компания изпраща хора в орбита.

За пръв път от 45 години и астронавти се приводняват след космическа мисия. Последният път така се върнаха на Земята членовете на екипажа на съвместната съветско-американска мисия "Аполо-Союз" през 1975 г.

Сбогуване с МКС

По-рано астронавтите Дъг Хърли и Боб Бенкен се сбогуваха с тримата си колеги, които останаха на борда на Международната космическа станция (МКС). В ранните часове в неделя капсулата "Дракон Спейс Екс" се откачи от МКС и се отправи към Земята.

Командирът на МКС Крис Касиди удари звънеца на борда, докато "Дракон" се отделяше от станцията, на 430 километра над Йоханесбург, РЮА. След няколко минути капсулата вече се виждаше от борда на МКС само като две светещи точки в дълбокия космически мрак.

"Това бяха чудесни два месеца и оценяваме високо всичко, което направихте като екипаж, за да ни помогнете в осъществяването на първия полет на "Дракон", каза Хърли по радиостанцията към МКС. "Безопасен път и успешно приземяване", отвърна му Касиди.

С посрещането на астронавтите на Земята приключва мисията, която сложи край на дългия период, в който САЩ разчитаха на руски ракети да извеждат американските астронавти до МКС след края на програмата на космическите совалки.

С изстрелването на Хърли и Бенкен от космическия център "Кенеди" на 30 май, "Спейс Екс" се превърна в първата частна компания, която изпраща хора в орбита. А сега компанията е на път да стане и първата частна фирма, която връща хора от околоземна орбита на Земята.

"Най-трудната част бе да бъдем изстреляни, но най-важната е да се върнем у дома", каза Бенкен няколко часа, преди да влезе в "Дракон" за полета към Земята.

След церемонията по сбогуването, Касиди, който остава на МКС заедно с двама руски космонавти до месец октомври, връчи на Хърли малкият американски флаг, оставен на борда от предишните астронавти, изстреляни към МКС от американска земя. Хърли бе пилотът на последната мисия на совалка през юли 2011 г.

Флагът, който е същият, летял с първия полет на американска совалка през 1981 г., се превърна в награда за компанията, която първа изпрати астронавти в орбита.

"Спейс Екс" лесно победи "Боинг", който се очаква да изведе в орбита първи екипаж най-рано догодина и ще се приземи в югозападната част на САЩ. Флагът има още един полет след този - до Луната с мисията "Артемис" на НАСА в следващите няколко години.

"Малко ни е тъжно, че си тръгват, но сме въодушевени заради това, което означава тази нова способност за международната космическа програма", каза Касиди.

Следващият полет на "Дракон" е планиран за септември.

Хърли и Бенкен връщат на Земята и малък динозавър с яркосиньо и розово на име Тремор. Синовете им избраха играчката да прави компания на бащите им по време на историческата мисия