Цялата галактика може да изчезне, ако научен експеримент на напреднала извънземна цивилизация се обърка. Това твърди астроном от Харвард на име Ави Льоб.

Той е известен в научните среди с това, че според него различни космически явления са доказателство за извънземния живот. Сега ученият публикува нов труд в американско издание, според който гигантски, усъвършенстван ускорител на частици например може да създаде експлозия от тъмна енергия, способна да унищожи всичко в галактиката със скоростта на светлината.

"Ако искаме да оцелеем, трябва да се ангажираме с някаква междузвездна дипломация възможно най-скоро", предупреждава астрономът.

"Един от начините да се избегне космическа катастрофа е да се създаде междузвезден договор, подобен на Договора за забрана на ядрените опити, подписан за първи път през 1963 г. от правителствата на Съветския съюз, Обединеното кралство и САЩ", пише още Льоб.

Разбира се, всичко това е само хипотеза. До момента човечеството не е открило каквито и да било доказателства за наличието на извънземен живот, въпреки че такъв се търси вече от десетилетия.