Астрономи са открили двоична система, съставена от две бели джуджета, които се въртят в орбита помежду си на всеки 1201 секунди или малко повече от 20 минути. Системата, известна като J2322 + 0509, има третия най-кратък известен период от всички обособени двоични системи и се смята за важна цел за бъдещо наблюдение на гравитационните вълни, което я прави наистина значимо откритие, предава БНР.

"Теориите прогнозират, че има много двоични хелийни бинарни джуджета", казва водещият учен д-р Уорън Браун от Центъра за астрономия в Харвард и Смитсониан. "Това откритие осигурява опора за тези модели и за извършване на бъдещи експерименти, така че да можем да намерим повече от тези звезди и да определим истинския им брой."

През 2034 г. Европейската космическа агенция ще пусне космическата лазерна антена LISA - гигантски детектор за гравитационни вълни, който ще орбитира в космоса. LISA има за цел да открие различни обекти, от тези, които се наблюдават от настоящите наземни обсерватории, като белите джуджета се очаква да са сред най-разпространения клас, който ще бъде търсен.

За разлика от много други открити двоични системи, белите джуджета не минават едно пред друго. Гравитационните вълни от тези обекти в крайна сметка ще причинят разрушаване на системата. С всяко свое завъртате двете бели джуджета губят по малко енергия, орбитират все по-близо и по-близо. След около 6 или 7 милиона години двойката ще е загубила толкова много енергия, че ще се сблъска, сливайки се в по-масивно бяло джудже.