Когато хората стъпят отново на Луната, те ще са изправени пред сериозното предизвикателство на лунния прах, съобщи пресслужбата на Европейската космическа агенция (ЕКА), цитирана от БТА.

Лунният реголит, който е като талк, се смята за един от най-големите оперативни проблеми, с които ще се сблъскат колонизаторите на Луната.

Само след няколко дни на лунната повърхност скафандрите на екипажа на "Аполо" се оказаха със замъглени визьори, запушени механизми и ерозирали слоеве на материята. Затова ЕКА, която се готви за скорошна мисия до Луната заедно с НАСА, търси нови материи, които да се използват за бъдещата екипировка на астронавтите, както и за защита на космическите апарати и на фиксираната инфраструктура на Луната.

"На този етап не разработваме нови скафандри, но търсим материали, които биха могли да се използват за направата им, както и за техниката, за да проверим дали ще издържат при симулиране на лунните условия и най-вече на въздействието на лунния прах", каза Малгожата Холинска, инженер по материалите и процесите в ЕКА.

Лунният прах, за разлика от този на Земята, не се влияе от водата или вятъра и микроскопичните частици от раздробени метеорити си остават остри като бръснач.

"В зависимост от произхода си този прах може да има различни химически и абразивни характеристики", пояснява инж. Шумит Дас от ЕКА.

"Едно от най-важните заключения от мисията "Аполо" е, че абразивният ефект на лунния реголит ще бъде важен ограничаващ фактор за завръщане на Луната. Искаме да преодолеем това и да разработим екипировка, която да позволява повече разходки на екипажа по повърхността на Луната", каза той.

ЕКА работи по проект за космическо облекло в партньорство с френската "Комекс", с Германските институти по изследване на текстила и влакната, с гражданската организация Австрийски космически форум.