Американски и австралийски учени създадоха компютърен модел на геологичните изменения, които предстоят на планетата ни през следващите 300 млн. години. Симулацията се основава на анализ на движението на тектоничните плочи и показва накъде са се "запътили" континентите.

Геолози отдавна са установили, че Австралия се придвижва към Азия с около 4 метра на година. С подобна скорост се придвижват и тектоничните плочи, на които са разположени Северна и Южна Америка, предава факти.бг.

Според прогнозите на учените след около 24 млн. години Европа, Азия и Африка ще се слеят в суперконтинента Афро-Евразия, а 35 млн. години по-късно към него ще се присъедини и Австралия. След 96 млн. години Афро-Евразия и Америките ще образуват Амазия, но ще се разделят отново 24 млн. години по-късно.

След 168 млн. години Антарктида ще "доплува" до Афро-Евразия, оформяйки суперматерика Terra Orientalis. В крайна сметка след около 220 млн. години на Земта ще остане само един мегаконтинент, кръстен от геолозите Pangea Proxima по името на свръконтинента от Мезозойската ера преди разделянето на днешните тектонични плочи.