В Кипър започва изграждането на супермодерна обсерватория. Тя ще бъде свързана с други европейски обсерватории и ще бъде част от европейска мрежа от информационни и обучителни центрове за астрономическо наблюдение, предава БНР.

Вижте как ще изглежда обсерваторията >> >> >>

Астрономическият център трябва да е готов до 16 месеца, а стойността му е близо 1,4 млн. евро, които са осигурени от фондове на ЕС и национални ресурси на Гърция и Кипър, съобщиха след подписването на договора за него от администрацията на област Лимасол, на чиято територия той ще бъде.

Сградата, която е във формата на космически кораб, ще "кацне" на височина от 1200 метра над морското равнище в планината Тродос в централната част на острова.

Архитектурният проект е направен специално за Кипър и вече е спечелил много международни награди.

В обсерваторията ще бъдат разположени два основни телескопа, ще има зала за демонстрации, която може да се използва като планетариум, а на откритата площадка ще могат да инсталират свои телескопи астрономи любители.

Кипърските власти очакват обсерваторията да допринесе значително за икономическата активност и създаването на нови работни места в района, привличайки много посетители от цял свят - астрономи, учени, изследователи, любители, туристи, които да използват дадените от природата над 200 безоблачни кипърски нощи за наблюдения на звездите.