Китайският роувър "Чжужун" измина повече от километър на повърхността на Марс, предаде Синхуа.

Китайското национално космическо управление съобщи, че марсоходът ще продължи да се движи в южната част на равнината Утопия, където се предполага, че са се срещнали древно море и суша. Там апаратът ще изпълни редица изследователски задачи.

"Чжужун" и междупланетната станция "Тянвън-1" достигнаха Марс на 15 май тази година. На 22 май Чжужун слезе от платформата за кацане и започна да изучава почвата, йоносферата и климата.

Навигационната камера на марсохода улавя данни за терена и релефа на планетата. Той разполага и с радар, който изучава структурата на повърхностния слой и я изследва за евентуално наличие на грунтов лед."Чжужун" е оборудван и с метеорологичен измервателен уред, с който получава данни за температура, налягане, скорост и посока на вятъра, както и други данни, които се използват за изследване на физическите характеристики на атмосферата на Марс.

Космическият апарат "Тянвън-1" беше изстрелян на 23 юли 2020 г. от космодрума Вънчан в южната китайска провинция Хайнан. През февруари станцията достигна орбита на Марс.