Руският космонавт Иван Вагнер, който се намира на борда на Международната космическа станция (МКС), призова всички хора да пазят Земята, съобщи ТАСС.

Той публикува в Туитър снимките, които е направил от космоса на Авачинския залив на Камчатка, където водите бяха замърсени и мъртви морски животни масово бяха изхвърлени на сушата.

Вижте снимките от орбита >> >> >>

"Оттук, от борда на Международната космическа станция, виждаме колко прекрасна и в същото време крехка е нашата родна Земя. Нека да я пазим заедно", написа Вагнер.

Той изрази надежда и че колкото е възможно по-бързо ще бъдат предприети мерки за неутрализация на вредните вещества, намерени във водите на полуострова. Космонавтът публикува и снимки на Камчатка, направени от борда на МКС.

Руски специалисти съобщиха за повишено съдържание на фенол и нефтени продукти в крайбрежната зона в района на плажа Халактир. По информация на местни жители там били изхвърлени множество тела на мъртви морски животни. По-късно фенол и петролни продукти бяха открити в още три участъка в акваторията на Авачинския залив. В ход са лабораторни изследвания на водата, въздуха и пясъка в района и е образувана доследствена проверка.

Междувременно стана известно, че представителите в Русия на Световния фонд за дивата природа са установили на базата на снимки от космоса, че районът е замърсен от изхвърляне на замърсени води от плавателен съд.