Унгарската биохимичка Каталин Карико, наричана "майката" на иРНК ваксините, е сред носителите на престижните медицински награди "Ласкер", предаде ДПА.

Отличието за клинично медицинско изследване отива при Карико и имунолога Дрю Вайсман от университета на Пенсилвания за откриването на нова терапевтична технология, базирана върху модификацията на иРНК.

"Този пробив даде възможност за бързо разработване на високоефективни ваксини срещу Ковид-19", се посочва в изявлението, направено от фондацията "Ласкер".

Наградата за базово медицинско изследване се присъжда на трима учени - Дитер Йостерхелт от Института "Макс Планк" по биохимия, Петер Хегеман от Хумболтовия университет и Карл Дайсерот от Станфордския университет за откриването на чувствителни към светлина микробни протеини, които могат да активират или заглушат отделните мозъчни клетки, и използването им при разработването на оптогенетика, наречена от фондацията "революционна техника за невронауката".

"Стотици лаборатории по света използват този подход, наречен оптогенетика, за да разплитат сложните мрежи, които стоят в основата на здравата физиология и неврологичните заболявания", казват от фондацията.

Награда за специални постижения в медицинската наука получава Дейвид Балтимор. От фондация "Ласкер" отбелязват, че Балтимор - един от водещите биомедицински специалисти през последните пет десетилетия, "е осигурил далновидно академично ръководство в множество институции и е наставлявал стажанти, които по-късно са станали видни учени в своите области".