НАСА разглежда възможностите за изграждане на лунна интренет мрежа, съобщи bTV. Целта е да се реши проблемът с недостатъчния достъп до интернет в някои части на САЩ и да помогне за бъдещите мисии на "Артемида". Тази информация е публикувана в ново проучване на космическата агенция, цитирана от "Бизнес Инсайдър".

Програмата "Артемида" беше представена миналата година и има за цел да приземи хора на Луната. Планът за нейното осъществяване включва първо провеждане на мисия без екипаж около спътника на Земята през 2021 г., последвана от прелитане с екипаж през 2023 г. и кацане през 2024 г.

В подкрепа на проекта от НАСА изтъкват, че цифровото неравенство и липсата на достъп до адекватни интернет услуги са социално-икономически проблем в САЩ, който се е задълбочил след COVID пандемията.

Екип от Изследователския център "Глен" на НАСА е направил оценка на наземна мрежа в квартал на американския град Кливланд, за да прецени как би могла да изглежда подобна на Луната. Той сравнява площта на лунната повърхност с тази в града, за да сравни техническите предизвикателства, свързани с Wi-Fi мрежата.

Инженерите са установили, че ако към приблизително 20 000 стълба за осветление или други услуги в Кливланд се прикрепят Wi-Fi рутери, това би могло да осигури достъп до интернет на всяко домакинство в даден квартал.

Резултатите от проучването ще бъдат предоставени на тези, които планират бъдещите мисии на НАСА, на "Артемида" и евентуални бъдещи проекти на базови лагери.

На този етап всичко е само концепция, но екипът на НАСА се надява, че проучването на Wi-Fi може да помогне на общностите с недостатъчно обслужване и да им осигури надежден достъп до интернет.