Всички знаем, че в открития космос няма звук. Нов проект на Американската космическа агенция NASA обаче преобръща този факт, трансформирайки изображения на космически обекти в красива музика.

Всичко това е част от проект на рентгеновата обсерватория "Чандра" на агенцията и програмата Universe of Learning. Проектът приема диаграми и изображения на пространството и ги трансформира в звук.

За целта изследователите от Universe of Learning използват софтуер, който обработва изображенията и превръща визуалните данни в звукова информация. Например след обработка на цветовете на Свръхнова от съзвездието Касиопея се получават различни ноти, а яркостта на изображението определя тяхната сила.

Друг пример за обединяване на данни, който наскоро беше пуснат от проекта, има малко по-различен подход. Той включва изображение, съставено от данни на телескопа Хъбъл и "Чандра" и показва област, където се образуват звезди, наречена Westerlund 2.

За това изображение звукът се движи отляво надясно през купчината звезди. Данните на Хъбъл са представени със струни, докато данните от Чандра са с камбани. Височината на нотите се определя от вертикалното им положение върху изображението.