Специалист по роботика и изкуствен интелект научи свраки да му носят капачки от бутилки с високотехнологична хранилка, съобщи в. "Дейли мейл".

Когато птиците пуснат капачка в нея, сензорите активират устройство, което пуска гранули една по една. Местните диви свраки се научили да се справят с предизвикателството за две седмици.

Ханс Форсберг пусна клип с умните свраки в Ютюб. Той се вдъхновил да създаде хранилката, след като видял птици да се заиграват с ключалка в двора му. Тогава решил да ги дресира да събират боклуци от околността.

Форсберг започнал да примамва свраките, като настроил таймер, с който поставената на маса хранилка пуска гранули през няколко минути. След това ги научил да натискат червен бутон, за да се отвори отделение в нея, където има храна. Когато поставил пластмасови капачки около хранилката, за около седмица-две птиците осъзнали, че ако пуснат капачка през дупка в хранилката, веднага се появява храна.

Надеждата на Форсберг е, че скоро свраките ще започнат да му носят и други боклуци - фасове или паднали плодове.

Свраките са едни от най-интелигентните птици. Съотношението между обема на мозъка им и телесната им маса отстъпва само на човешкото.

Известно е, че те използват сечива, скърбят при загуба, забавляват се с игри. Те се справят и с теста с огледало - разпознават образа си, което само още четири други животински вида могат да направят.