Изминаха точно 4 години, откакто Индия постигна исторически успех със своята мисия до Марс.

Марсианската орбитираща мисия (МОМ), наричана също "Мангалиан", струва около 74 милиона долара, което е бюджет достатъчен за средно-качествен холивудски блокбастър. За тези пари обаче Индия изпрати сонда до Червената планета и успя да постигне нещо, което никога не бе ставало по-рано - азиатската държава се превърна в първата страна, изпратила успешна мисия към Марс от първия си опит.

Сондата "Мангалиан" също не е за подценяване, защото разполага с мощна цветна камера, като повечето агенции, включително НАСА, използват черно-бели сензори, след което оцветяват снимките си.

Вижте най-красивите снимки, които индийската сонда е направила на Марс >> >> >>

Индийската космическа агенция е настроила предварително цветната камера и е пуснала снимка на Земята, за да може да се направи сравнение доколко цветовете са близки до реалните.

За 4 години "Мангалиан" е направил множество снимки - над 900 на Червената планета, запечатвайки интересни панорами, както и все още не достатъчно проучените марсиански облаци и мъгли.

Освен визуалните открития, индийската сонда се занимава с проучването и на атмосферата на планетата и търсенето на следи от живот.

Индийците са изключително горди със своя успех, защото по-малко от 50 процента от 51-те международни мисии до Марс са били успешни. Освен това страната доказа, че не е задължително изследванията на космоса и другите планети да струва изключително скъпо.