Учените се стараят да научат повече за пясъчните бури на Марс, включително защо някои от тях добиват огромни размери и покриват цялата планета. Но защо изучаването на този феномен е толкова важен за човечеството?

Вижте как изглеждат прашните бури на Марс >> >> >>

На първо време, повечето апарати на Марс разчитат на слънчеви панели, за да функционират. По време на пясъчна буря, повърхността става с между 6 и 8 пъти по-малко светла и сондите и роувърите, разчитащи на Слънцето, спират да функционират. Алтернатива е използването на малка ядрена батерия, но пълния отказ от слънчева енергия не е на дневен ред нито в НАСА, нито в някоя друга космическа агенция.

Заради малкото въздушно налягане (около 1% от земното), скоростта и силата на вятъра не биха били опасни за сградите и сондите на Марс. Характерът на острия и ситен марсиански пясък го прави опасен за машините с движещи се части, ако той заседне между тях. Потенциално опасен би бил той и ако се окаже между сгъвките на бъдещите скафандри.

Друга опасност, свързана с пясъчните бури на Марс е, че те могат да предизвикат мълнии. Острите прахови частици произвеждат огромно количество статично електричество, когато се трият една в друга.

Знае се, че сравнително често (веднъж през няколко години) прашните бури на Марс могат да обхванат цялата планета, както и че това е повлияло за изчезването на водата от повърхността. Причината за възникването им, подобно и на Земята, е свързана с взаимодействието на топлите и студени въздушни маси.

Учените обаче смятат, че изграждането на подходящите постройки, възможното прокопаване на подземни бази и добрият дизайн на скафандрите и марсоходите биха минимизирали опасността на марсианските прашни бури за бъдещите колонисти.