Американският марсоход "Пърсивиърънс" измина първите си метри на Марс, където пристигна преди две седмици. Апаратът премина общо шест метра и половина на повърхността на планетата. Апаратът е изпратил и повече от 7000 снимки от Марс, предава БНР.

Вижте най-интересните снимки на "Пърсивиърънс" >> >> >>

На голяма част от снимките е самия марсоход - учените от НАСА искат да проверят състоянието му. Заснети са още внушителни панорами, както и снимки на почвата.

Марсоходът с шест колела, който се задвижва с плутоний, е изминал шест метра и половина за 33 минути, съобщиха от НАСА:

"Планът ни, който беше изпълнен идеално, беше първо да напреднем с четири метра напред, да направим 150-градусов завой наляво и след това да се върнем назад с два метра и половина. По време на пътя снимахме следите от роувъра върху марсианската повърхност. Не мисля, че някога съм била по-щастлива да видя следи от гуми!"

Очаква се марсоходът да може да изминава по 200 метра за един марсиански ден, който е малко по-дълъг от земния. "Пърсивиърънс" е пет пъти по-бърз от "Кюриосити" - другият апарат на НАСА, който все още е активен на повърхността на Червената планета.

От марсохода ще полети и малък хеликоптер-дрон. Това ще е първият летателен апарат, осъществил полет на друга планета.

Апаратът кацна на 18 февруари в кратера Дезеро, където учените смятат, че преди 3 и половина милиарда години е имало дълбоко езеро. Целта на "Пърсивиърънс" е да вземе скални проби, които да бъдат донесени на Земята от следваща мисия, по график през 30-те години на този век, за да бъдат търсени следи от древен живот на Марс.

Според оценки на НАСА засега роувърът функционира безупречно.