истема, която използва сателитни данни, за да изпраща сигнал за тревога, когато се отсича дърво, е допринесла за значителното намаляване на загубата на горски масиви в Африка, съобщи Фондация Томсън Ройтерс, като цитира изследователи и преподаватели.

Вижте Африка от Космоса >> >> >>

Обезлесяването е спаднало средно с 18 на сто в девет страни в централната част на Африка, след като е задействана системата с подаването на сигнали, установи изследване, публикувано в сп."Нейчър Клаймът Чейндж".

"Това е малка революция", казва ръководителят на изследването Фани Мофет, постдокторант в университета на Уисконсин-Мадисън.

Дърветата абсорбират около една трета от емисиите парникови газове по света, но тропическите дъждовни гори през 2019 г. изчезваха с главоломна скорост - на всеки шест секунди изчезваше горски масив с размерите на футболно игрище, сочат данни на проект за наблюдение на горите "Глобал Форест Уоч".

Учените са изследвали дали системата, задействана от "Глобал Форест Уоч" през 2016 г., влияе на обезлесяването в 22 тропически държави в Южна Америка, Африка и Азия.

Системата работи, като с помощта на изкуствен интелект се преглеждат и сравняват сателитни снимки от база данни, актуализираща се на всеки осем дни. Когато снимките покажат, че са изчезнали дървета, системата подава сигнал до абонатите в съответния район, за да могат те да изследват случващото се на терен и да вземат мерки. Сред абонатите на системата са правителства, управления на паркове, неправителствени организации.

Те използват подадените данни, за да разположат допълнителни патрули в зоните, където е регистрирано изсичане на дървета и да заловят нарушителите на място, казва Катрин Ший от "Глобал Форест Уоч".

Рискът от обезлесяване е спаднал с 18 на сто за периода 2016-2018 г. в сравнение с предишни години в Камерун, ЦАР, Демократична република Конго и още шест африкански държави.

Системата обаче не е повлияла по подобен начин и не е намаляла обезлесяването в Южна Америка и Азия.