Учени от университета във Върмонт създадоха за първи път истински, живи биороботи. Разбира се, на този етап става въпрос за мънички организми, но все пак постижението е забележително, предава technews.bg.

Създателите наричат своите роботи ксеноботи. Те имат субмилиметрови размери и се състоят от 500-1000 клетки. Направени са от живи стволови клетки на жаба, които учените препрограмират така, че да създадат ксеноботи с определени функции.

По-специално, ксеноботите са способни да се движат, да се организират и дори да пренасят малки товари. Те не изглеждат като традиционни роботи или известни животински видове.

След спорове дали изобретението е машина или нов организъм, учените са създали нов специален клас за него - жив програмируем организъм.

При създаването на ксеноботите учените са използвали суперкомпютър за разработка на алгоритъм, който позволява обединяване на клетки от сърцето и кожата на жабата в различни конфигурации с цел получаване на един или друг резултат.

По време на експеримента ксеноботите се движели във водна среда в продължение на седмица, без да са им необходими допълнителни хранителни вещества, тъй като първоначално учените са "заредили" определени енергийни запаси в тях.

Макар че разработката все още е на етап ранни експерименти, нейният потенциал за използване в различни сфери на човешката дейност е огромен, категорични са учените. Предстои създаването на нови методи за лекуване на тежки болести, коментират учените и допълват, че са възможни много други революционни приложения.