Учени съставиха интерактивна карта, която насочва къде са 80 процента от неоткритите още видове на Земята, съобщи в. "Дейли мейл".

Според специалистите от университетите на Параиба, Бразилия, и Йейл, САЩ, са известни само от 10 до 20 процента от видовете. Останалите "се крият в сенките".

Заради промените в климата, разрушаването на хабитата и други фактори, учените определят откриването на видовете като "надбягване с времето", преди те да изчезнат.

Картата показва броя на видовете, които може да се очаква да бъдат открити в определени райони.

Преди по-малко от 10 години специалисти от Йейл, ръководени от Уолтър Джетс, създадоха "Карта на живота" с разпределението на известните видове. Новото начинание, в което Джетс също участва, е още по-амбициозно и може би по-значимо, защото може да помогне за откриването и опазването на видове по целия свят.

Изследването премества фокуса от това колко неизвестни видове съществуват, към местата, където са, и какви са видовете, каза ръководителят му Парио Моура от федералния университет на Параиба.

Шансовете за откриване на нови видове варират по света, но най-големи са в Бразилия, Индонезия, Мадагаскар и Колумбия. Според специалистите там ще са четвърт от потенциалните открития.

Неидентифицирани видове земноводни и влечуги е най-вероятно да бъдат открити в неотропическите региони и индо-малайските гори. По-големите видове се нуждаят от повече открити пространства и е по-вероятно вече да са известни. По-малките създания, например, жаби, лесно избягват човешкия поглед, защото живеят в сенките.

Откриването на липсващите парчета от пъзела на биоразнообразието е от първостепенна важност за подобряване на опазването на видовете по света, каза Моура.

Анализът се основава на местообитанието, географския обхват, историческите дати за откриването и други данни за средата и биологическите характеристики на описаните досега около 32 000 гръбначни животни на сушата.

Специалистите предполагат, че неоткритите видове може да достигат 290 000.