Учени от Харвардския университет създадоха нов материал, който помни оригиналната си форма и независимо колко се разтяга или свива, се връща към нея, съобщи в. "Индипендънт".

Материалът е създаден с кератин - протеина от космите и ноктите. Извлечен е от останки от вълна агора, използвана в производството.

Новият материал се произвежда с 3D принтиране във всякаква форма, която след това той запомня. Той може да допринесе за намаляване на текстилните отпадъци и да позволи нови употреби.

"С този проект доказваме, че не само можем да рециклираме вълната, но и да направим неща от нея, което преди никой не си е представял" - каза проф. Кит Паркър.

Кератинът може да променя формата си заради структурата си. Неговата протеинова верига е подредена в алфа-спирала, подобна на пружина. Две такива спирали образуват усукана спирала. Това дава здравината на кератиновите нишки.

При разтягането на нишката спиралите се опъват и образуват различни структури. Към оригиналната се връщат под действието на химическо съединение като водороден прекис или мононатирев фосфат.

Кератинът не е единственият материал с такива свойства. Притежават ги и метални сплави.