Австралийски учени ще се опитат да използват генетична ножица при лечението на новия коронавирус, предаде ТАСС.

Изследователи от Онкологичния център "Питър Маккалъм" в Мелбърн проучват възможностите с помощта на генетичната ножица КРИСПР (CRISPR) да спрат разпространението на вируса SARS-CoV-2 в заразените човешките клетки.

Въпреки мащабните изследвания за създаването на ваксини срещу новия коронавирус, "все още има спешна нужда от лекарства и методи за специфично лечение на пациенти с Ковид-19," казва проф. Шарън Левин.

Протеинът CRISPR-Cas13b може да се свързва с РНК и да унищожава частта от генома, необходима за възпроизвеждане в клетките. При други изследвания учените вече успяха да докажат, че подобен подход действа при вируса SARS-CoV-2-19 и неговите варианти, обясняват австралийските експерти. В бъдеще това ще позволи бързото разработване на препарати за лечение на Ковид-19 и на други вируси.

"Силата на този инструмент се крие в неговата гъвкавост и адаптивност. Това го прави подходящ при различни патогенни вируси, включително на грип, ебола и вероятно ХИВ", казва Мохамед Фарех от Онологичния център "Питър Маккалъм".

Очаква се скоро изследователският екип да започне експерименти на метода върху животни. Ако опитите се окажат успешни, ще започне и клинично тестване на метода.

Генетичната ножица КРИСПР (CRISPR) е техника за редактиране на гени, която позволява на учените да изрязват нежелани фрагменти от ДНК. Миналата година Нобеловата награда за химия бе присъдена на откривателите й французойката Еманюел Шарпантие и американката Дженифър Даудна.