Космонавтите вече започнаха да провеждат експерименти в многоцелевия лабораторен модул "Наука" на Международната космическа станция (МКС), съобщи в интервю за ТАСС главният конструктор на руската ракетно-космическа корпорация "Енергия" Владимир Соловьов.

Предвижда се в модула годишно да се провеждат 5-6 експеримента в различни сфери, каза той.

Модулът "Наука" бе изведен в космоса на 21 юли и на 29 юли се скачи с МКС. Целта е в него да се реализира руската изследователска и експериментална програма. С него руският сегмент на станцията получи допълнителни пространства за работни места, за складиране на товари и за апаратура за регенерация на вода и кислород.

Две групи проблеми се проявиха при извеждането в орбита на "Наука" и при скачването на модула с МКС, каза Соловьов. Специалистите обаче ги разрешиха, подчерта той.

Първата група проблеми били свързани с двигателя и горивото, а втората - с датчиците на апаратурата и новото програмно осигуряване на модула.

Ситуацията с безопасността на МКС е под контрол, заяви междувременно пред ТАСС ръководителят на пресслужбата на Роскосмос Владимир Устименко.

През април руският вицепремиер Юрий Борисов заяви, че от МКС има много какво да се желае и затова Русия може да се съсредоточи върху създаването на своя орбитална станция. На корпорация "Енергия" бе възложено през 2025 г. да е готов първият базов модул за новата руска орбитална станция.