Животните създават собствена култура и възприемат традициите от родителите си, точно като хората, твърдят британски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Специалисти от университета "Сейнт Андрюс" прегледаха предишни изследвания за поведението на животните, обхващащи 70 години. Те установиха сред бозайници, птици, риби и насекоми характерни признаци за уникална култура и способност традициите да бъдат предавани.

Резултатите оспорват идеята, че само хората имат култура, и че именно културата ни разграничава от животните, твърди ръководителят на изследването проф. Андрю Уайтън.

Поведение, свидетелстващо за култура, е например боравене с камъни, миене на храна и други дейности, научавани от другите.

В един от примерите група шимпанзета, изследвани в резерват в Замбия, възприели културната традиция да се издокарват със стрък трева зад едното ухо. Започнала да го прави една женска - Джули, а останалите я копирали. Осем от 12-те животни в групата последвали "модата".

Проф. Уайтън, който е експерт по еволюционна психология, казва, че дълго време културата е определяла разликата между човешкия вид и останалия свят, но напоследък това схващане се променя. Преди се е мислело, че животните имат само инстинкти и са с ограничена способност да учат. И други трудове показват, че теорията за "културната ексклузивност" на хората не е точна.

"Културата изпълва цялото съществуване на животните, от най-ранния етап до старостта" - твърди той и добавя, че малките животни се учат от родителите си и други възрастни, като обръщат повече внимание на тези с най-голям опит, например в използването на сечива.

Маймуните, които се разпръсват, като съзреят и образуват нови групи, за да избягнат кръвосмешението, възприемат местните навици.

Уайтън изтъква, че мащабът на явлението има голямо значение за антропологията, еволюционната биология и опазването на популациите диви животни.

Статия за изследването е публикувана в сп. "Сайънс".