Няма да е преувеличено да кажем, че лаптопът ни знае повече за нас, отколкото ние за себе си. Комбинацията от лична информация и метаданни разкрива пълния ни профил. Тук започват и опасностите.

Личните ни данни са апетитна цел за хакери и престъпници. Разбиване на пароли и дори физическа кражба на устройства могат да "стопят" банковата ни сметка или криптопортфейла ни. Излагането на показ на личните ни данни също е причина за безпокойство.

Тук на спасение идват технологичните иновации, целящи подобряването на сигурността на потребителя. И докато на пазара има множество решения с подобна насоченост, то една компания е превърнала това в своя мисия, изграждайки своите лаптопи около идеята за неприкосновена лична информация.

Всеки ден прекарваме пред лаптопа си поне няколко часа

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photo

Fujitsu е една от най-старите технологични компании в света. Тя е основана през далечната 1935 година в Япония и започва да конструира изчислителни машини още от своя старт. Днес Fujitsu е един от глобалните технологични лидери, като освен компютри, компанията може да се похвали и с най-мощния суперкомпютър създаван към днешна дата - Fugaku, разработен съвместно с Riken.

Японската компания създава и първите компактни компютри, които могат да се държат с една ръка, като това става през далечната 1989 година. Днес линията Lifebook продължава да предлага традиционното за японците върхово качество, съчетано с иновации. Fujitsu са една от малкото компании, решили да запазят производството си в Япония, където се сглобяват почти всичките им модели - с изключение на тези от бюджетния клас.

Както може би се досещате от редовете по-горе, голяма част от иновациите на Fujitsu са насочени към вашата сигурност. Технологиите в линията Lifebook предпазват данните ви и личното ви пространство от множество заплахи.

Забравете за паролите

Слабите пароли са една от най-честите причини за кражба на данни. Отделно от това киберпрестъпниците имат алгоритми, които могат да пробиват дори по-трудни пароли. Една от иновациите в линията Lifebook на практика пенсионира паролите. И то не с пръстов отпечатък или сканиране на лицето.

За да видим как точно работи технологията се сдобихме с една бройка Fujitsu Lifebook U7411. Лаптопът идва с множество технологични решения, насочени към подобряването на сигурността на потребителите.

Fujitsu Lifebook U7411

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Най-интересната от тях обаче е технологията PalmSecure, която сканира вените в дланта. Именно дланта ви заменя паролата.

Сканирането на вените е много по-надеждна технология, спрямо останалите методи за биометрична идентификация.

Вижте как изглежда Fujitsu Lifebook U7411 >> >> >>

Най-лоши резултати има лицевото разпознаване, което често може да се излъже дори със снимка. Пръстовият отпечатък също може да е ненадежден и на практика подлежи на кражба. Освен това той се променя с времето, а дори леко изгаряне може да направи невъзможно ползването на устройството.

Fujitsu Lifebook U7411

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Изследване разкрива, че подправянето на изображения на ирис и използването им за отключване на устройства вече е познат метод за по-добрите хакери.

Вените в ръката обаче не могат да се видят с просто око, а подредбата им е толкова сложна, че е строго индивидуална за всеки човек. Освен това тя запазва формата си и не търпи промени като пръстовия отпечатък.

Сканирането на дланите осигурява най-високата сигурност, като възможността за грешка е 0.00008%.

Fujitsu Lifebook U7411

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Технологията PalmSecure не може да се излъже със снимка и разчита вените единствено на живи хора. PalmSecure не може да се излъже с копие на вените в дланта ви, ако някой успее някак си да направи такова.

Експертите са единодушни, че скенерът за вените в дланта е най-сигурната биометрична технология, която освен това осигурява и бързо влизане.

Камерата не е шпионка

Ако следите технологичните новини, то може би знаете, че личният лаптоп на Марк Зукърбърг е със залепена с тиксо камера. Подобна е и ситуацията с много от технологичните милиардери, които знаят, че някой може да ползва камерата им за шпионка. Лаптопът Fujitsu Lifebook U7411 идва с още едно много полезно решение.

Знаете ли, че хакерите често атакуват камерите на устройствата

Снимка: iStockphoto by Getty Images

Вместо да лепите тиксо, камерата може да се закрива по елегантен начин. Плъзването на бутон, води до това между вас и камерата да има плътна физическа преграда. Това е не само по-естетически издържано, но и по-сигурно.

Наред с това лаптопът идва с технологията ePrivacy Filter, която може да активирате и спирате по свое желание. Тя прави екрана видим, единствено за този, който е пред него. Ако някой се опитва да наднича от страни в лаптопа ви, то ще види единствено тъмен екран.

Хардуер

Версията, която ние тестваме е с най-новото поколение на 4-ядрения процесор Intel Core i5. Видеокартата е Iris Xe Graphics на Intel. Оперативната RAM памет е 16GB, а за свободното вътрешно пространство отговаря бързо SSD с капацитет от 512 гигабайта. Съществуват версии и с по-мощен процесор и повече RAM памет.

Снимка: Fujitsu

Както може да се досетите, тази конфигурация не е геймърска. Въпреки това тя е достатъчно мощна, за да може да играете League of Legends, CS:GO, DOTA 2, World of Tanks и дори FIFA 2020.

Лаптопът се зарежда с USB-C накрайник, което го прави много по-мобилен и удобен за употреба.

Той има 5G свързаност, така че може да се възползвате от бърз мобилен интернет. Моделът обаче разполага с пълноразмерен LAN порт, така че може да го ползвате и с "жичен" интернет.

Размерите на устройството също са много компактни, като то тежи 1.2 килограма и може да се побере и в по-малка или претъпкана чанта.

Така Fujitsu Lifebook U7411 се превръща във верен спътник на всеки модерен номад, който иска да съчетава най-добрите технологии с възможността да прекарва все повече време извън големия град.

Fujitsu Lifebook U7411

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

14-инчовият екран на устройството е едновременно компактен, но и комфортен за работа. Резолюцията от 1920 x 1080 пиксела пасва много добре на дисплея.

Параметрите на лаптопа го правят идеален за работа, гледане на филми и дори леки гейм забавления.

Корпусът е от много здрава магнезиева сплав, така че устройството определено ще се справи с честите ви пътувания.

Fujitsu Lifebook U7411 е изключително добър лаптоп, който има компактни размери и добри характеристики. Това, което го изкарва едни гърди пред конкуренцията, са технологиите за сигурност. Личните ви данни, банкови сметки, криптопортфейли и всякаква поверителна информация ще е пазена от най-трудната за разбиване биометрична технология.

*Материалът съдържа продуктово позициониране.