Днес пътуваме повече от когато и да е било в историята. Пандемията сложи временна пауза, но не успя да преобърне тази тенденция. Дори да не можем да пътуваме в чужбина, ние рядко прекарваме уикендите на едно и също място.

Уравнението се допълва от факта, че сега дистанционната работа е много по-разпространена. Броят на фирмите, възприели и толериращи хоум офиса, е няколкократно по-голям от преди. Косвено това улеснява и пътуването.

Нищо не пречи да работите от брега на морето, от хижа в планината или на вила, далеч от мръсния въздух в града, а свободното време сутрин и вечер да прекарвате в разходки. Звучи изключително примамливо, нали?

Единственото условие, за да го постигнете, е да имате хубав лаптоп и връзка с интернет. На пазара има избор между множество устройства, а благодарение на телеком операторите - интернет има и в най-затънтените села.

Идеята да превърнете морето и планината в свой офис обаче не идва без своите рискове. Какво става, ако по време на някое от пътешествията си, забравите своя лаптоп в хижата и след това не го откриете. Ами ако някой проникне в караваната на морето?

Не е необходимо лаптопът ви да бъде откраднат, за да станете жертва на престъпление. Възможно е някой просто да се възползва от личните ви данни и банкова информация.

Изкачвайки се по стълбата на опасностите, днес дори по-неопитните хакери имат инструменти за разбиване на пароли. Достатъчно е да ползвате недобре обезопасена Wi-Fi връзка в някой хотел, за да изложите данните си на риск.

Когато лаптопът е постоянно в нас, нарастват рисковете за нашите данни. Физически или кибер престъпници могат да нанесат сериозни щети не само на финансите, а и на психиката ни.

Въпреки това, можем уверено да твърдим, че морето и планината могат да се превърнат в работно място. Дистанционната работа може да е сбъдната приказка, а не кошмар, стига да изберете правилния лаптоп.

Мобилност и сигурност

На пазара има голяма конкуренция, а много компании предлагат мощни и компактни устройства. Мнозинството от тях обаче не обръща толкова голямо внимание на сигурността.

Fujitsu е различна компания. Тя е един от създателите на компактните и мобилни лаптопи, а това й е позволило да осъзнае проблема със сигурността далеч преди другите.

Пример за това е новият Lifebook U9311X.

Fujitsu Lifebook U9311X

Снимка: Йоана Грозданова, Dir.bg

Лаптопът на Fujitsu идва с изключително компактни размери, които го правят много удобен за всички пътешественици. Екранът е 13-инчов, размерите на устройството са малко по-големи от лист А4, а теглото му е само 1 килограм.

Вижте как изглежда Fujitsu Lifebook U9311X >> >> >>

Внимание заслужава фактът, че моделът е произведен и сглобен в Япония, а шасито му е от най-висококачествената заздравена магнезиева сплав.

Lifebook U9311X чака да бъде поставен в нечия раница, след което да поеме на пътешествие. Ако батерията ви падне, то дори зарядното на телефона ще ви свърши работа, защото лаптопът се зарежда с USB-C накрайник.

За да сте максимално способни по време на работата си извън града, лаптопът е снабден с 16GB RAM памет, а за вътрешното му пространство отговаря ултрабързо SSD с капацитет от 512GB. Или поне с такива параметри е версията, която тестваме.

Моделът може да се поръча и в различни конфигурации, а най-мощната от тях е с цели 32GB RAM памет, SSD с 2TB и процесор Intel Core i7-1185G7.

Но дори и при по-бюджетните версии всички програми, включително вашият Windows 10, стартират мигновено, без нужда от чакане.

Процесорът е Intel от най-новото поколение, а U9311X може да се справя безпроблемно с популярни онлайн игри, като League of Legends.

Така първото условие за това да превърнете работата от планината и морето от приказка в реалност е изпълнено. U9311X е мощен и много мобилен лаптоп, на който дори може да разцъквате игри в лошото време.

Fujitsu Lifebook U9311X

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Fujitsu Lifebook U9311X наистина впечатлява с нивата на сигурност, които предлага.

Лаптопът е заменил паролите с технологията PalmSecure, която сканира вените на ръцете ви. Ако над сензора бъде поставена ръката на друг човек, то той няма никакъв шанс да влезе в устройството.

PalmSecure е най-сигурната биометрична технология на пазара. Тя не може да бъде измамена със снимка, подобно на лицевото разпознаване. Разположението на вените в дланта ви пък не подлежи на кражба, какъвто е случаят с пръстовия отпечатък. Да правим сравнение с паролите е излишно.

Използването на PalmSecure е изключително лесно. Сензорът разпознава ръката ви за секунда.

Fujitsu Lifebook U9311X

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Благодарение на PalmSecure вие застраховате личната си информация по най-добрия възможен начин. Дори да забравите лаптопа си някъде, то никой няма да има достъп до данните ви. Хакерите също не могат да пробият предлаганата от PalmSecure защита.

Всичко това прави Fujitsu Lifebook U9311X идеален за всеки пътешественик.

Моделът разполага и с пълноразмерен LAN порт, така че ще може да ползвате "жичен" интернет, ако това ви се наложи.

Предимствата на устройството обаче не свършват дотук.

Работа със стил

Lifebook U9311X идва решен в красив червен цвят, като има и версия в черно. Стилният дизайн и тънък корпус дават допълнителни точки, когато работите на открито или пък сте на онлайн среща от някое кафе в центъра.

Fujitsu Lifebook U9311X

Снимка: Йоана Грозданова, Dir.bg

Екранът има Anti-glare покритие, което премахва значителна част от отблясъците, ако сте с лаптопа на открито.

Големият коз на Lifebook U9311X е, че само с едно сгъване на екрана, лаптопът се превръща в таблет. Точно така! Екранът има 360-градусов ход и наред с това е сензорен.

От Fujitsu се гордеят, че са създали най-лекото и удобно устройство, което може да се трансформира от лаптоп в таблет.

13-инчовият екран, малките размери и тегло правят лаптопа много удобен при използването му като таблет. Той може да се държи с една ръка без никакъв проблем.

Lifebook U9311X е изключително подходящ и в ролята на е-книга. Може да четете на бюрото или в леглото - еднакво удобно е. Само с едно докосване скролвате или прелиствате напред.

Снимка: Йоана Грозданова, Dir.bg

Фактът, че е-книгата ви е чистокръвен компютър, обогатява достъпа ви до съдържание.

Със сензорния дисплей може да използвате писалка на Wacom, поддържаща 4096 нива на натиск. Това прави устройството много подходящо за дигитални художници и графични дизайнери. Компактните размери на Fujitsu Lifebook U9311X го превръщат в перфектния дигитален скицник.

Сгъващият се на 360-градуса екран е много удобен и ако сте на палатка, но искате да гледате филм преди да заспите. Само едно докосване трансформира устройството в мини-кино с поставка. За изживяването помагат и двете стерео колонки в корпуса.

Резултати

След няколко седмици с Lifebook U9311X на Fujitsu можем уверено да твърдим, че това е лаптопът с главно Л. Особено, ако искате да работите дистанционно.

Нивата на сигурност са безпрецедентно високи, а тежките програми са "детска игра" за мощния хардуер. Размерите са много компактни, а при пътуване е достатъчно да вземете само зарядното за телефона.

Фактът, че с Lifebook U9311X имате две различни устройства в едно също прави избора на модела повече от логичен.

Lifebook U9311X на Fujitsu е едно от устройствата, които ни направиха най-голямо впечатление през 2021 година.

*Материалът съдържа продуктово позициониране