Придвижването в градовете понякога може да е истинско изпитание. Задръстванията и мръсният въздух по улиците, както и нередовният или претъпкан градски транспорт карат мнозина да потърсят алтернатива. Електрическите тротинетки се налагат все повече като перфектният метод за движение в градска среда.

Често трафикът е проблем и за хората, пътуващи с градски транспорт

Снимка: iStock by Getty Images

Причините за това са повече от явни - тротинетките са малки и компактни, могат да се движат, както по пътища, така и през парка, и не на последно място - имат специален чар.

Някои стартъп компании уловиха настроенията на потребителите и започнаха да предлагат електрически тротинетки за споделено ползване. Притежаването на лична тротинетка обаче е много по-добро, удобно и евтино в дългосрочен план. Така се стига и до въпроса, който започват да си задават все повече потребители - каква електротротинетка да си избера?

Тротинетките се харесват от малки и големи

Снимка: Xiaomi

На пазара се предлага голямо разнообразие от модели. Всеки със своите плюсове и минуси. В редовете по-долу ще ви запознаем с електрическата тротинетка, която предлага най-доброто съотношение между цена и възможности.

Само два месеца след дебюта си тя спечели сърцата на милиони потребители по целия свят и спокойно може да бъде наречена една от топ джаджите на 2021 година. Коя е тази електрическа тротинетка и защо е толкова успешна?

Постиженията на Xiaomi

Мнозинството от нас познават Xiaomi като марка телефони. Всъщност компанията е вторият най-голям производител на смартфони в света, като това лято дори се превърна в лидер на пазара.

Портфолиото от продукти на Xiaomi е доста богато и далеч не се изчерпва само със смартфони. Пречистватели на въздух, прахосмукачки-роботи, монитори, умни гривни и смарт часовници са част от джаджите, които произвежда Xiaomi.

Xiaomi е бил най-продаваният бранд телефони в света за месец юли 2021 г.

Снимка: Counterpoint Research

В края на 2016 година Xiaomi представя електрическата тротинетка M365, известна още като Mi Electric Scooter. Компанията предлага една от най-достъпните и лесни за управление електрически тротинетки. Заедно с Pro версията си M365 се превръща в една от най-купуваните и успешни превозни средства от своя клас.

Второто поколение усъвършенства доказалата се формула, а на 26 юли тази година Xiaomi представи и най-новата си генерация електрически тротинетки.

Mi Electric Scooter 3

Новата тротинетка на Xiaomi е наистина впечатляващ продукт. Mi Electric Scooter 3 може да изкачва 16-градусови наклони, да изминава 30 километра с едно зареждане, идва със специални дискови спирачки и подобрен мотор.

Вижте как изглежда Mi Electric Scooter 3 >> >> >>

Наред с това е толкова компактна, че би се побрала и в най-тесния килер или багажник.

600-ватов безчетков мотор

В основата на новата тротинетка на Xiaomi стои 600-ватов безчетков мотор и литиево-йонна батерия с капацитет от 7650mAh. С пълно зареждане тротинетката може да измине 30 километра, а максималната й скорост е 25 км/ч.

Mi Electric Scooter 3

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Безчетковият мотор прави тротинетката много по-надеждна и здрава.

Основната разлика между обикновените и безчетковите мотори е, че вторите използват магнити за генериране на енергия.

Поради тази причина безчетковите мотори не генерират триене, по-безшумни са, не загряват и осигуряват по-добра производителност. Те са по-издръжливи, защото конструкцията им е с по-малко подвижни части.

Мощността от 600 вата, отговаря на почти 1 к.с. Тя е повече от достатъчна за едва 13-килограмовата тротинетка.

Mi Electric Scooter 3

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Пълното зареждане отнема 5,5 часа. Кабелът на зарядното е дълъг 2 метра, което е много удобно, ако нямате контакт в килера или в коридора си.

Когато батерията не е зареждана от 10 дни или е под 30%, тя влиза в специален щадящ режим, който пречи на бързото й изразходване.

Дискова eABS спирачка

Другият коз на Mi Electric Scooter 3 е задната дискова спирачка, която има антиблокираща система eABS. Това прави тротинетката много стабилна при спиране. Завиването и движението по мокър път също се подобряват.

Mi Electric Scooter 3

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

еABS системата напомня много на стандартния ABS, използван в модерните автомобили. Целта и на двете системи е да предотвратят блокирането на колелата при рязко натискане на спирачките или при спиране на хлъзгав път.

Системата eABS има и още една функция - предотвратяване на изстрелване от превозното средство при екстремно спиране. Навярно сте запознати с ефекта от рязко натискане на спирачките на колело. При Mi Electric Scooter 3 обаче може да натискате спирачката "до дупка" без да се страхувате от "катапултиращ ефект".

Mi Electric Scooter 3

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Спирачките разполагат и със системата KERS, която трансформира кинетичната енергия при спиране в електрическа. Тя отива директно в батерията и помага за увеличаването на пътния пробег.

Лека и компактна

Благодарение на своята лека конструкция от закален алуминий тротинетката на Xiaomi е изключително лека и приятна за каране. Теглото е 13 килограма, а центърът на тежестта е в най-ниската част на тротинетката, където са разположени и батериите.

Mi Electric Scooter 3

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Още по-хитро е нейното сгъване, което става за няколко секунди. Достатъчно е да издърпате лост в основата на конструкцията. След сгъването вие закачате бутона на звънеца към специална част над задната гума и имате пред себе си лесна за носене компактна тротинетка, която може да поберете дори на рафт в килера.

Свързаност

Вие може да свържете своята тротинетка със смартфона си чрез приложението Mi Home. Това ви позволява да следите своите статистики, да подобрите работата на батерията и да правите ъпдейти.

Най-голямото предимство на свързването между телефона и тротинетката е, че приложението ви позволява да я заключите и отключите само с натискането на един бутон.

Приложението на Xiaomi е достъпно за всички смартфони

Снимка: Xiaomi

Приложението Mi Home е много удобно за употреба, защото превръща смартфона ви в команден център за всички джаджи на Xiaomi.

Цял ден в града

След като описахме техническите характеристики и козове на Mi Electric Scooter 3 е време да проверим как електрическата тротинетка се представя в реални условия.

Кое е първото нещо, което можем да споделим?

Придвижването из града става много по-бързо, спрямо ходенето пеша или употребата на градски транспорт.

Например, разстоянието от Студентски град до центъра на София е около 8 километра през Борисовата градина. Ако пеша то се изминава за около 1 час и 40 минути, то с градски транспорт времето е около час.

С електрическата тротинетка обаче може да се придвижите от Студентски град до центъра за около 30 минути. При това не трябва да чакате на спирка или да стоите в претъпкан автобус.

Mi Electric Scooter 3

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Благодарение на възможността на тротинетката на Xiaomi да изкачва нагорнища вие може да изберете най-преките пътища.

Фактът, че може да се движите из парковете, прави карането на тротинетката много по-приятно от употребата на всеки вид градски транспорт.

Mi Electric Scooter 3 има три режима на движение, които са сертифицирани от TÜV Rheinland.

Mi Electric Scooter 3

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

В пешеходния режим максималната скорост е 5 км/ч. Той може да се използва при бутане, при движение по тротоара или при каране в закрито помещение.

Следващият D режим е удачен за движение през празни алеи. Максималната скорост при него е 20 км/ч.

Максималната скорост от 25 км/ч е достъпна в спортния S-режим. Ако искате да тествате възможностите на своята тротинетка или закъснявате за работа, S-режимът може да ви помогне, но трябва да знаете, че той хаби батерията най-бързо.

С Mi Electric Scooter 3 вие може да се движите цял ден в града, след което да оставите тротинетката да се зарежда през нощта.

Mi Electric Scooter 3

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Отвъд практическата страна на нещата, Mi Electric Scooter 3 заслужава похвали и за своя елегантен дизайн, който идва без излишни линии.

Тротинетката разполага с фар, стоп и странични светлоотразители. В централната част на своята дръжка тя има екран, показващ скоростта ви, заряда на батерията и режима ви на движение. Пускането, превключването между режимите и активирането на предния фар става чрез бутон под дисплея.

Със своята цена от около 900 лева, високи възможности, системи за безопасност, технологични решения, компактни размери и възможност за бързо сгъване, Mi Electric Scooter 3 разполага с перфектното съотношение между цена и качество и се класира на челна позиция, като най-горещата електрическа тротинетка на пазара.

Материалът е изготвен за Xiaomi и съдържа продуктово позициониране на Mi Electric Scooter 3