"Роботите са бъдещето. След години те ще са навсякъде около нас, като част от футуристичен филм." Това твърдят много хора. От Масачузетския технологичен институт MIT решиха да покажат, че това дори вече е настояще и направиха разходка на новите си девет роботчета в парка.

Става въпрос за малки модели, които както можете да видите във видеото приличат повече на кучета, но от университета ги наричат "гепардчета". Те са част от проект на катедрата по биометрика и демонстрират своите възможности на поляната пред учебното заведение.

Според обявените характеристики, всяко едно от гепардчетата - роботи тежи по 10 кг и може да бяха с около 10 км/ч. Размерът и скоростта не са подбрани случайно. Това обяви и шефът на програмата Ким, който разказва, че с това тегло и скорост те не могат да навредят както на себе си при сблъсъците си, така и ако случайно попаднат на хора или други животни.

И ако към момента малките роботчета са овладели само бягане в лек тръс и преобръщания, то идеята е занапред да се използват за охрана на различни обекти, благодарение на сензори и камери, които могат да се монтират на тях.