Силите за специални операции или СОС на България ще се сдобият със 70 броя бронирани автомобила, като 12 от тях ще са с монтиран оръжеен купол с картечница на покрива. Бронираните коли ще се произвеждат от самоковската фирма "Самарм", която е съвместна собственост на "Самел-90" и "Интернешънъл Арморд Груп".

Вижте как изглеждат бронираните коли за специалните части на България >> >> >>

Става дума за бронетранспортьорът IAG Guardian, който е доста популярен и е приет на въоръжение в армиите на ОАЕ, Бангладеш, Литва и Малайзия. Бронираната машина се използва още от Виетнам, както и от други азиатски държави.

Двигателната гама на машините включва мощни V8, V10 и V12 агрегати, работещи на дизел или бензин. Те са закупувани и монтирани, като минималната им мощност е около 300 к.с.

Що се отнася до бронирането, то може да устои на стрелба от автоматични оръжия, като АК-74 и самоделни взривни вещества и мини с тротилов еквивалент от 6 килограма. За целта отдолу на машините са монтирани специални защитни модули.

Задвижването на машините е 4х4, но има версии и с 6х6. Всеки от бронетранспортьорите може да превозва 10 души.

Версиите с оръжейния купол ще са по-тежко бронирани, а на покрива им ще има въртящ се на 360-градуса модул с картечница M2HB Browning с 12.7-милиметров калибър.