Решението на Facebook да забрани профила на бившия американски президент Доналд Тръмп бе потвърдено от надзорния съвет на социалната мрежа - знаково решение, което целият свят очакваше. Надзорният съвет обаче разкритикува постоянния характер на забраната като решение за обхвата на обичайните санкции на Facebook, предава technews.bg.

Съветът нареди на Facebook да преразгледа решението и да "обоснове пропорционален отговор", който се прилага за всички, включително обикновените потребители, предаде BBC.

Профилът на бившия президент беше забранен през януари. Според надзорния съвет, този ход е "неопределено и нестандартно" решение.

Мнението на надзорниците е, че правилният отговор трябва да бъде "в съответствие с правилата, които се прилагат за други потребители на платформата".

Facebook трябва да отговори в рамките на шест месеца. Макар и лаконично, компанията даде знак, че ще реагира. Facebook "ще оцени решението", заяви съпредседателят Хели Торнинг-Шмит. "Казваме на Facebook да работи малко по-прозрачно при оценяването на тези неща. Отнасяйте се към всички потребители еднакво и не давайте произволни наказания".

Надзорният орган трябваше да обяви решението си миналия месец, но го отложи, за да прегледа повече от 9000 публични коментара по случая, се казва в съобщение до медиите.

Мнозина се притесняват, че решението за тотална забрана на Тръмп ще доведе до чистка на "неудобни" потребители.

Междувременно Тръмп даде старт на свой уебсайт, където ще споделя новини за работата си. След решението на надзорния орган Тръмп написа, че "това, което са направили Facebook, Twitter и Google, е пълен позор". "Свободното слово е отнето на президента на САЩ, защото радикално левите лунатици се страхуват от истината".

"Народът на страната ни няма да търпи това! Тези корумпирани компании в социалните медии трябва да платят политическа цена и никога повече не трябва да имат право да унищожават нашия избирателен процес", каза той.

Администрацията на новия президент Джо Байдън отказа да коментира решението на Facebook. Все пак прес-секретарят на Белия дом Джен Псаки сподели виждането на президента Байдън, че "големите платформи носят отговорност, свързана със здравето и безопасността на всички американци, и трябва да да спрат да дават гласност на недостоверно съдържание и дезинформация".