Френските военни провеждат изпитания с ракета, способна да носи ядрена бойна глава. Според наличните информации, става въпрос за подобрена версия на крилатата ракета MBDA ASMPA, предава technews.bg.

Тестовете на това оръжие са извършени на борда на френския изтребител Rafale. Няколко центъра за мониторинг са използвани за наблюдение на опитите, включително този в Бискароса (Аквитания, Югозападна Франция), съобщи FlightGlobal.

Вижте как изглежда френският самолет Rafale >> >> >>

За първи път френските изтребители получиха свръхзвукови ракети, способни да носят ядрена бойна глава, през 2009 г. Година по-късно военните започнаха да оборудват с такива ракети и самолетите на френския флот.

В момента изтребителите Rafale получават крилати ракети F3. В сравнение със своите ракети-предшественици, те имат по-висока скорост и увеличен радиус на унищожаване. Също така тези ракети използват нови системи за управление.

Предполага се, че след няколко години ракетите MBDA ASMPA ще бъдат заменени с усъвършенствани версии, способни да носят ядрена бойна глава ASN4G.

ASN4G ще може да лети 1000 километра, като тя ще може да достига и хиперзвукови скорости. Сега използваните ракети имат обсег от 500 километра и могат да летят с около 3500 км/ч. Бойните глави, които те носят са с мощност между 100 и 300 килотона.