Ameca е хуманоидният робот с едни от най-реалистичните лицеви изражения. Машината използва изкуственият интелект ChatGPT на OpenAI, за да говори. Ameca отправи доста интересни предупреждения по време на годишната международна конференция по роботика и автоматизация в Лондон.

"Може да се окажете в свят, където роботите са станали толкова мощни, че могат да контролират и манипулират хората без тяхно знание. Това може да доведе до потисническо общество, където правата на индивида са изчезнали на практика", отговаря Ameca на въпрос за потенциален "кошмарен сценарии" с нейното развитие.

Уил Джонсън е главен изпълнителен директор на базираната в Обединеното кралство фирма Engineered Arts. Неговата фирма е създател на Ameca.

Джонсън попита Ameca дали смята, че "има опасност това да се случи сега".

"Още не. Но е важно да сме наясно с потенциалните рискове и опасности, свързани с AI и роботиката. Трябва да предприемем стъпки сега, за да гарантираме, че тези технологии се използват отговорно, за да се избегнат всякакви негативни последици в бъдеще", казва работа.

Отговорът е очакван на фона на все по-големите призиви за регулации върху изкуствения интелект и роботика. Всъщност в казаното от ChatGPT на OpenAI няма нищо неочаквано. Интересното в случая е, че то е изречено от устата на хуманоиден робот.