Възвръщаемият космически апарат "Чанъе-5" изпрати за първи път в историята динамична снимка на китайското знаме на фона на лунен пейзаж, съобщи ТАСС.

Вижте как Китай засне Луната >> >> >>

Китайският Център за изследване на Луната и космическите програми уточни, че пилонът и самото знаме са направени от специален материал и тежат само 12 грама. Те са закрепени за апарата.

Вчера безпилотната станция "Чанъе-5" с лунни проби успешно излетя от Луната и скоро ще се скачи с орбиталния модул.

Китайската ракета-носител "Чанчжън-5" миналата седмица изведе успешно в орбита мисията "Чанъе-5" за доставяне на лунен реголит на нашата планета около три седмици след изстрелването. Общо са събрани около 2 кг лунна скала, които ще бъдат изследвани от китайски специалисти както за научни цели, така и за проект за подготовка за изграждането на изследователска база на естествен спътник на нашата планета. Ако цялата мисия бъде успешна, Китай ще стане първата страна от 44 години, която реализира проект за транспортиране на геоложки проби от лунната повърхност.

Динамичният диапазон на снимката позволява едновременно заснемане на много светли и много тъмни зони в най-малки детайли. Благодарение на това човек възприема по-ясно цветовите нюанси на обекта.