Британският милиардер Ричард Брансън планира да пътува в Космоса на 11 юли на борда на космическия кораб "Върджин Галактик".

За 20 юли пък е планиран полета на "Блу ориджин" с основателя на 'Амазон" Джеф Безос на борда.

Така според графиците Брансън ще изпревари Безос в конкуренцията между "Върджин Галактик" и "Блу ориджин". 

Мисията може да излети на 11 юли, в зависимост от времето и други фактори, обяви компанията "Върджин галактик" на 1 юли.

Така планиран за изстрелване полетът може да се случи точно преди изстрелването на суборбиталния "Ню шепард" на Безос, който е насрочен за 20 юли, съобщи space.com.

"Винаги съм бил мечтател. Майка ми ме научи никога да не се предавам и да посегна към звездите. На 11 юли е време да превърна тази мечта в реалност на следващия космически полет @VirginGalatic", туитна Брансън.

Безос в космоса с почетен гост -най-възрастният човек на такава мисия

82-годишната Уоли Фънк ще придружи Джеф Безос в космоса с полета на "Блу ориджин" на 20 юли, съобщиха АФП и Асошиейтед прес. Тя ще стане най-възрастният човек, летял в космоса.

Уоли Фънк ще е четвъртият пътник на първия пилотиран полет на кораба "Ню шепард" на компанията за космически туризъм. Тя ще лети заедно с милиардера, брат му Марк Безос и спечелилия търга, чието име не е обявено.

Джеф Безос е избрал Уоли Фънк за почетен гост. Тя е била една от 13-те жени, обучени за астронавти по програмата "Мъркюри" през 60-те години на миналия век. Те обаче не са летели в космоса, дори не са приети в отряда на астронавтите заради пола им.

"Никой не е чакал по-дълго - написа Джеф Безос в Инстаграм. - Време е. Добре дошла в екипажа, Уоли."

Фънк е пилот и бивш инструктор. Тя е първата инспекторка във Федералното управление по авиация.

Космическа надпревара: "Върджин" не остана по-назад

Космическата компания "Върджин галактик холдингс Инк" на Ричард Брансън съобщи на 25 юни, че е получила одобрението на американския авиационен регулатор да транспортира хора в космоса след успешния тестове полет миналия месец, предаде Ройтерс.

"Върджин галактик" извърши първия си пилотиран космически полет от новия си център в Ню Мексико през месец май. Корабът й "СпейсШип Ту" с капацитет шестима пътници бе приземен успешно от двама пилоти.