Любителят астроном Ралф Вандеберг от Холандия засне тайния космически самолет на X-37B на американските военновъздушни сили. За направата на снимката е използван 254-милиметров телескоп. Вижда се, че секретната роботизирана совалка е с отворен товарен отсек и разпънати слънчеви панели.

X-37B

Снимка: Ralf Vandebergh

Холандецът е установил, че орбитата на военния апарат е на 340 километра надморска височина, а совалката е от около 2 години в Космоса.

Вижте как изглежда секретната совалка X-37B >> >> >>

Вандеберг споделя, че космическият самолет често изменя своята орбита, благодарение на своите двигатели. Това го прави още по-труден за улавяне и следене от Земята.

Военновъздушните сили на САЩ не дават каквато и да е информация за мисиите и характера на X-37B.

Спекулира се, че една от възможните употреби на безпилотната совалка е за космически шпионаж на китайските и руските сателити в орбита. Освен за подслушване Boeing X-37B може да се използва за заглушаване, хакване или дори унищожение на сателити.

Според някои теории, чрез Boeing X-37B могат да бъдат тествани технологии, които да позволят създаването на орбитален космически бомбардировач, който може да остане в орбита около Земята с години и да извършва мигновени нападения над цели по цялата планета.