Международната космическа станция (МКС) може да остане без екипаж - предвиден е режим на консервация, но специалистите ще се постараят това да бъде избeгнато, заяви на пресконференция изпълнителният директор на Роскосмос по пилотираните програми Сергей Крикальов, цитиран от ТАСС.

Вижте как изглежда МКС >> >> >>

"Теоретично погледнато, МКС може да остане без екипаж. Предвиден е подобен, безпилотен режим. Ще направим всичко възможно това да не бъде допуснато, защото станцията е предназначена за пилотиран режим на работа. Предвидена е процедура за консервацията й. Тази процедура обаче е нежелателна и ще се постараем да я избегнем", каза той. 

По думите му, е възможно полетът на работещия в момента на МКС екипаж да бъде удължен с няколко дни, но не и за дълго.

По план сегашният екипаж на МКС трябва да се върне на земята на 13 декември тази година, следващият пилотиран полет за станцията пък е насрочен за 19 април 2019 г. Много вероятно е МКС да остане за няколко месеца без хора на борда.

Вижте най-красивите снимки, направени от МКС >> >> >>

Изстрелването на товарния кораб "Прогрес МС" към МКС може да бъде отложено заради аварията с ракетата "Союз-ФГ". При това стартът на следващия пилотиран кораб "Союз" може да се състои по-рано от първоначалния срок.

"Възможно е да променим датата на изстрелването на следващия товарен кораб, може би ще ускорим стартирането на следващия "Союз" - в момента се обсъждат различни варианти на програмата", отбеляза Крикальов.

Непосредствена причина за аварията със "Союз-ФГ" станал сблъсък на елементи при отделянето на първата и втората степен на ракетата-носител. Окончателна версия още няма.