Простият дизайн, надеждността и евтиното производство са качествата, които правят от автомата Калашников уникално оръжие. AK-47 е един от главните участници в почти всеки военен конфликт по света - от датата на създаването си, та до днес.

Той е най-разпознаваемото, разпространено и продавано оръжие на Земята. Армиите на над 50 държави са въоръжени или са били въоръжени с Калашников. От него са произведени над 100 милиона броя.

Във времето много държави са правили опити да създадат по-добро, по-леко, по-мощно, по-функционално оръжие на базата на АК-47. Едни официално, със закупени лицензи, други не съвсем.  Някои от разработките са изключително успешни, други не могат да надминат качествата на оригинал

Russia Beyond събра най-необичайните варианти на легендарния АК-47, който производители от цял ​​свят опитват да адаптират за армиите на своите страни.

Вижте снимки >>

AMP-69

AMP-69

Снимка: Уикипедия

Това е унгарската версия на автомата "Калашников". Основната му отличителна черта е, че може да изстрелва гранати.

AIMS-74

AIMS-74

Снимка: Wavys/Уикипедия

Това е румънска версия на "Калашников", пригодена за 5.45х39-мм патрони. Смята се, че предната му част е проектирана от самия комунистически лидер на страната Николае Чаушеску.

INSAS

INSAS

Снимка: Уикипедия Криейтив Комънс

Това е индийска реплика на АКМ, приспособена към "местния" 5.56x45-мм патрон. Обикновено се свързва с терористи, тъй като този модел може лесно да бъде намерен на азиатските черни пазари. Оттук и неговата слава по целия свят и дори изборът на това оръжие от "терористите" в играта Counter-Strike.

AMD-65

AMD-65

Снимка: Американското министерство на отбраната

AMD-65

Снимка: hungariae.com

Това е друга унгарска версия на автомата "Калашников", пригодена за 7.62 x 39-мм патрони. Вместо дървената предна част и приклад, с които е известен класическият "Калашников", тази пушка има вертикална ръкохватка и странично сгъваем метален приклад.

АКМ-63

АКМ-63

Снимка: Kalashnikov.media

Това е версия на по-горния модел AMD-65, но произведена "в дърво".

Madsen LAR

Madsen LAR

Снимка: Forgotten Weapons

Това е датски "Калашников". В края на 1950-те години той има шанс да замени белгийския FN FAL и германския Heckler & Koch G3 като оръжие в служба на армията на НАТО.

Отвън той няма нищо общо със съветската класика, но сърцето му - механиката, газовото бутало, лостът и т.н. - са пълна реплика на автомата "Калашников".

Единственият недостатък на това оръжие е, че е невъзможно да се използват съветски пълнители, а само оригиналните датски. Днес има само две от тези пушки, които могат да бъдат намерени в Музея на кралския арсенал в Копенхаген.

Тип-56

Тип-56

Снимка: Чарлз Л. Мусси/Укипедия

Това е китайска версия на автомата "Калашников" с байонет и опция за монтиране на дулен спирач. Тя е произведена в Китайската народна република в средата на 1950-те години и става едно от основните оръжия на Виетнамската народна армия по време на Виетнамската война.

A през 2019 г. ще започне производство на нов пистолет за руската армия, който ще замести "Макаров".

Снимка: Shutterstock