Скролваме, тагваме, браузваме, лайкваме, стриймваме и прекарваме значителна част в комуникация с електронните си устройства. Но замисляли ли сме се за екологичната част на това наше действие. Скорошно проучване на екоефекта от електронното присъствие показва, че цената на тези действия носи сериозен екоотпечатък. Статистиката си е статистика. И не може да бъде оборена, пише БНР.

Новият суперкомпютър в София скоро ще е част от европейската мрежа от суперкомпютри. Вървят финалните тестове. А след като заработи, българските и европейските учени ще правят на нея своите симулации със скорост до 4 милиона милиарда операции в секунда.

Зад изчислителната мощ на машината стоят и впечатляващите параметри на системите за захранване с ток и за охлаждане. В пиков момент машината ще изразходва един мегават час електроенергия, казва Николай Асъмов от "София тех парк". И това е само за процесорите. Отделно от тока за системите, водното охлаждане, което постоянно да осигурява перфектната среда за работа с толеранс от 0.1 градуса.

"Напълно разбираем пример. Имаме 1 мегават топлинна енергия. Трябва да я усвоим с изключителна прецизност, този един мегават при външна температура между 10-12-15 градуса, той се усвоява с разход на електроенергия в рамките на до 100 киловата", каза за БНР Николай Асъмов от от "София тех парк".

И това е целта, става ясно от думите на Николай Асъмов - машината в София да работи с толкова енергия, колкото ѝ е нужна. Нито повече, нито по-малко. Защо това е важно?

Наскоро Илон Мъск се отказа да ползва биткойни, докато не бъде намерен нов по-екологичен начин за добиването им. Това би камбаната как технологичният свят, с постоянно работещите сървъри, дейта центрове и интернет връзки се превръща в основен консуматор на електроенергия. Ако големите компютри използват ток от въглища, изкопаеми горива, че даже и от АЕЦ, това със сигурност нарежда компаниите собственици редом до най-големите замърсители на природата.

"И в момента бизнесът с преноса или съхранение на данни изразходва доста енергия. Всички центрове за данни по света годишно средно изразходват около 205 терават час енергия. Само за сравнение това е почти два пъти колкото в Норвегия, Дания, Скандинавските държави със сигурност повече, отколкото в България. Това е огромно количество енергия, но в ерата на информационните технологии няма как да бъде по друг начин, ние разчитаме все повече на тях", допълни в предаването "Хоризонт до обед" Балин Балинов от "Грийнпийс - България".

Ако разчитаме на социалните мрежи, за да държим сметка на замърсителите, да повишаваме осведомеността си за екологията, да организираме акции срещу тях, даваме ли си сметка за екологичният отпечатък. Проучване през 2019-а година показало, че само снимки, качени или изпратени в Instagram, са отговорни за около 405 тона въглероден диоксид всяка година. Това е изчислено на базата на особеностите като нужната енергия за качването на мегабайт, тока, нужен за обработката на изображението и други.

Друго проучване, през 2020-та показало, че скролването в Instagram е приравнено на шофиране, за всичките 500 милиона потребители дневно, произвежда вредни газове за 83 милиона километра. Или кола, която обикаля земята около 2071 пъти - всеки ден. Разбира се, "Евронюз" цитира представител на Facebook (който е собственик на Instagram), който уверява, че към 2020 г. компанията вече е 100% подкрепена от възобновяема енергия.

Facebook е намалил емисиите си с 94 процента през последните три години и се ангажира да достигне нулеви емисии по цялата си верига за доставки до 2030 година. Балин Балинов от "Грийнпийс - България" казва, че съществуването на подобни проучвания е важно. За да се осмисли по-ясно екологичната отговорност на нуждата от преход към въглеродна неутралност.

"Повечето развити държави по света са възприели 2050 като годината, в която ще достигнем въглеродна неутралност. Това означава всяко наше действие, всичко, което се случва и начинът на живот да бъдат въглеродно неутрални. Това означава всяко едно наше действие да бъде захранено с възобновяема енергия, която няма отпечатък върху околната среда и затова е добре, че още на този етап ние можем да си дадем сметка за всяко едно нещо, което правим в интернет или в ежедневието си и не повече като потребители да помислим дали имаме нужда да отворим в социалната мрежа 10 пъти на ден или можем само веднъж и след това да продължим с нещо различно".

Какво е решението? Нови и по-икономични технологии, казва Балин Балинов от "Грийнпийс.

"Така, както минахме през времето на крушките с нажежаеми жички и стигнахме до много икономични крушки, с които осветяваме домовете и навън улиците си, така и по същи начин сървърите и всички машинарии, които работят в центровете за данни по целия свят, също ще подменят с нова техника, която ще консумира по-малко".

Но и по-голям процент ток от възобновяеми източници. По този начин може да се спре негативната тенденция ползването на интернет да нанася значителни вреди на природата.

"В един регион, в едни континенти тя е предимно от въглища като Азия, на други места където вече са заложили на възобновяема енергия, процентът от зелена енергия е много по-голям. Едно от проучванията, с които аз се запознах, показва, че в азиатско-тихоокеанския регион се изразходва енергия от въглища, защото самия континент е зависим от изкопаемите горива над 50% от енергията от въглища, докато в Европа центровете за данни и технологичните компании са се ориентирали към възобновяема енергия, енергията от изкопаеми горива, която те ползват, е много по-малко. Мисля си, че ще спечелят компаниите, които са честни със своите потребители, т.е., ако търсят потребители, които са ориентирани към грижа за околната среда, за здравето си и комуникират своите действия по правилния начин, те ще спечелят".

В бъдеще Европейският суперкомпютър в София ще се захранва и с ток, произведен от соларни паркове. Водят се преговори, допълва Николай Асъмов.

"Това по-скоро е инициатива на "София тех парк", за която ние сме взели вътрешното решени, че трябва да използваме зелена енергия не само защото сме технологичен парк, не само защото това са трендовете, а защото това е бъдещото. Можем да поставим фотоволтаици, за съжаление машината консумира такива мощности, на които трудно можем да отговорим само с фотоволтаици в рамките на парка или в централно място в София, затова ние преговаряме със соларни паркове извън София, които да осигурят цялата мощност по най-правилния начин от възобновяеми енергийни източници", подчерта Николай Асъмов от "София тех парк".