Новосибирските инженери от "Гараж 54", които се занимават със създаването на необичайни автомобили, направиха ходещ ВАЗ-2107. Вместо задните гуми те монтираха сложна метална конструкция, която позволява на "Жигули" буквално да ходи, предаде сайтът motor.ru, цитирани от Russia Beyond.

За да инсталират металните "крака" на "Жигулито", инженерите премахват задните гуми и монтират твърда подрамка, подсилвайки окачването. След това пробиват през вътрешността на салона, като полагат в него две изцяло метални тръби за закрепване на механизма. В резултат на преоборудването колата е значително наклонена напред.

Механизмът за движение се осъществява благодарение на манивела, която в процеса на усукване създава сцепление върху лостовете, които задвижват металната конструкция. Това позволява на задната ос на автомобила да прави ходещи движения.

По време на изпитанията скоростта на движение на модифицираната "Жигули" е изключително ниска. Колата може да се движи напред-назад по асфалт, но когато удари чакъла, покритието на оста ѝ се напуква, неспособна да издържи натоварването.

Както напомня изданието, в началото на миналата година Hyundai представи концепция за пешеходно аварийно-спасително превозно средство Elevate. Необичайният проект е в състояние да бъде шофиран като обикновен автомобил, да се изкачва на метър и половина високи стени и да преминава над ями, движейки се във всяка посока.