Подобно на много индустрии по света земеделието се технологизира. Изследователи, технолози и земеделци търсят начин да автоматизират и облекчат рутинната, повторяема работа, за да имат повече ресурс за дейностите, които изискват експертиза и човешко внимание. Специалисти от Австралия предлагат решение на този проблем - робот, който може да бере ябълки от овощните градини с висока скорост, предава technews.bg.

Роботите могат да помагат в селското стопанство по всякакви начини: от инспекция на посевите до наглеждане на стадата по полята и унищожаване на плевелите с лазер. Също така започваме да виждаме как те играят роля в производството на храните, като берат малини или салати айсберг, а могат и да подрязват плодни дървета.

Изследователи от катедрата по машинно и космическо инженерство на университета Monash в Австралия насочиха вниманието си към ябълките. Техният робот използва комбинация от камери и алгоритми за дълбоко обучение, за да сканира дърветата в овощната градина и да открие плодовете, да ги "види", да обработи информация за тяхната форма, ориентация и местоположение спрямо стеблото и клона, за да сведе до минимум щетите върху продукцията и околната зеленина.

"Роботът хваща ябълките със специално проектиран, пневматично захранван, мек грайфер с четири независимо задействани "пръста" и смукателна система, която улавя и откъсва ябълките ефективно, като същевременно минимизира увреждането на плодовете и самото дърво", казва д-р Чао Чен, ръководител на изследването.

"В допълнение, смукателната система изтегля ябълката от короната в "ръката", намалявайки необходимостта "ръката" да достига до короната, което може да увреди съседните клони. Хващачът може да обере над 85% от всички ябълки от короната, планирана за прибиране на реколтата", допълва д-р Чен.

Според екипа, роботът идентифицира повече от 90 процента от ябълките в полезрението на камерата си и на разстояние около 1,2 м. Машината може да работи при всякаква осветеност и атмосферни условия и изисква по-малко от 200 милисекунди за обработка на изображението на ябълка.

Изследователите провеждат полеви изпитания на своя робот за бране на ябълки тази година и съобщават, че той е повредил по-малко от 6 процента от реколтата си, като е премахнал неволно дръжките им (въпреки че тези ябълки без дръжки все пак могат да се продават).

При пускането на машината на половин скорост тя идентифицира, откъсва и прибира по една ябълка на всеки 12,6 секунди, докато, рационализирайки процеса на откъсване и прибиране, машината може да бере по един плод на около 9 секунди. В крайна сметка пускането на робота на пълна скорост намалява времето за откъсване на ябълка до 7 секунди за плод.