Земята е камениста и неравна. По дължината на пътеката минават стари, ръждясали релси, които преди са превозвали товари от благородни метали. Повечето колесни роботи биха имали проблеми с навигацията по тази неравна повърхност, но това не е проблем за Spot.

Така започва историята за една от по-практичните употреби на роботи. Създаден от Boston Dynamics, Spot, се движи като куче и има не колела, а четири крака.

Вижте как изглеждат роботите Spot >> >> >>

Той може да пази перфектен баланс и да навигира в тесни или опасни за човека пространства - като изоставени мини.

"Това е един от най-модерните роботи в света", казва Хао Джанг. Той е професор в Минния университет в Колорадо и използва Spot в една от мините на щата.

Университетът е един от първите клиенти, които купуват робот Spot, тъй като машините с четири крака са пуснати в продажба това лято.

Джанг ръководи мащабно проучване на начините, по които роботите могат да поемат опасни работни места от хора, като търсене на оцелели в срутена мина или инспекция на подземни съоръжения, за съхранение на ядрени отпадъци.

"Това е доста невероятно. Работя с роботи повече от 10 години и никога не сме виждали нещо подобно. Spot е изключително функционален и маневрен, веднага след като се извади от кутията", споделя впечатленията си Джанг.