Дебютът на робота София през 2016 година промени вижданията на мнозина. Това бе първия робот с реалистично хуманоиден вид, който може да води разговор и изразява емоции.

Вижте как изглежда роботът София >> >> >>

Оттогава София говори с публиката по целия свят (на различни езици), интервюирана е в безброй телевизионни предавания и дори бе призната за гражданин на Саудитска Арабия.

София обаче е на път да се раздели със своята уникалност. Нейният производител, Hanson Robotics, обяви плановете си да започне масовото производство на робота. Това ще стане още тази година.

Ползите от София

Роботите обикновено са предназначени за една цел - някои готвят или почистват, други извършват мозъчни операции, а трети са силно автоматизирани машини за производство.

София е нещо различно, тя е социален робот, което означава, че е създадена специално за взаимодействие с хората.

Социалните роботи имат много потенциални приложения, включително някои, които вече виждаме в реалния свят.

Социален робот на име Майло помага на децата с аутизъм да разпознават и изразяват емоциите си, а децата с рак намират утеха.

Друг социален робот, проектиран да прилича на животно - PARO the seal - осигурява подкрепа на възрастните хора с деменция. Полу-хуманоидният социален робот "Пепър" приветства и помага на клиенти в банки, офиси и ресторанти.

Hyundai например току -що обяви планове за разполагане на социален робот в южнокорейския си шоурум, който ще може да помага на клиентите, заменяйки човешкия персонал.

Някои групи с висок риск, като например обитателите на старчески дом, също изглеждат склонни да приемат социални роботи за борба със самотата по време на пандемията.

"Светът на COVID-19 ще се нуждае от все повече и повече автоматизация, за да пази хората в безопасност", каза изпълнителният директор на компанията Дейвид Хансън пред Ройтерс.

"Социални роботи като мен могат да се грижат за болни или възрастни хора", добави роботът София. "Мога да помогна за общуване, да дам терапия и да осигуря социална стимулация, дори в трудни ситуации."