На първо място въпреки, че претърпя малко забавяне, вече се знае повече относно характеристиките на бъдещия "невидим" бомбардировач.

Знае се, че ПАК ДА ще полети най-рано в началото на идното десетилетие. Самолетът ще бъде направе по схемата "летящо крило" (без опашка и отделен от крилата фюзелаж) и ще може да лети на дозвукови скорости (до 1190 км/ч). Това е значително по-малко от скоростта на Ту-160, самолета, който в момента е основен за руската далечна авиация и който трябва да бъде заменен от новия стратегически бомбардировач. Конструкцията ще бъде изградена от поглъщащи радиовълните материали и ще се използва голяма част от опита, научен при създаването на ПАК ФА.

Вижте ще изглежда ПАК ДА >> >> >>"Ту-160 е правен с идеята, че трябва да преодолява противовъздушната отбрана на противника. Затова благодарение на свръхзвуковата си скорост и летателните си характеристики той може да се издигне в стратосферата, за да избегне изтребителите-прехващачи и зенитните ракети на противника, а след това спокойно да "изсипе" бомбите си на вражеска територия", разказва професорът от Академията за военни науки Вадим Козюлин, цитиран от в. "Руски дневник".

Според руснаците най-добре би било новият бомбардировач да се въоръжи с далекобойни ракети с далечина на полета 5000 км. По този начин ПАК ДА ще може да "бомбардира" целите си без да напуска територията на Русия. Въпреки това максималният боен радиус на самолета ще е около 10 000 км.

Експертите смятат, че ПАК ДА няма да носи повече боеприпаси, отколкото Ту-160 и другите самолети на стратегическата авиация на Русия (до 40 тона боеприпаси).

Вижте как изглежда Ту-160 >> >> >>"ПАК ДА ще може да бъде въоръжен с всички видове ядрени и обикновени бомби: бронебойни, бетонобойни, касетъчни и така нататък", споделя за "Руски дневник" ръководителят на международната лаборатория по механика и енергийни системи към Университета за информационни технологии Павел Булат.

Дейностите по създаването на новия стратегически бомбардировач започнаха през 2009 година. Договорът за разработката му бе спечелен от корпорация "Туполев", чиито самолети са в основата на далечната авиация на Русия.

Първоначално Министерството на отбраната на Русия планираше новият самолет да постъпи на въоръжение още през 2025 г., а изпитателните полети да са приключили през 2020 г. По-късно обаче се разбра, че проектът се отлага и от фирмата възобновяват серийното производство на вече модернизираната версия на Ту-160.

Така някои твърдят, че ПАК ДА ще направи тестовия си полет най-рано в средата на идното десетилетие, а ще запомне да постъпва на въоръжение чак през 30-те години на XXI век.

Междувременно САЩ и Китай усилено работят по създаването на нов стелт бомбардировач.

Какво знаем за новият американски стел бомбардировач >> >> >>

Какво знаем за китайският стел бомбардировач >> >> >>