Когато СССР и САЩ подписват договорът за противоракетна отбрана, той им поставя ограничения - от балистични ракети могат да бъдат опазени само две места, като общото количество на противобалистичните ракети в един комплекс не трябва надвишава 100.

По това време Съветският съюз избира да опази Москва от евентуална атака с ядрено оръжия и разполага сложна система от радари и ракети около столицата.

Днес обаче тези ракети имат нужда от осъвременяване. Именно тук идват новите ракети А-135 "Амур", които трябва да заменят появилите се в края на 70-те ПРС-1.

Новите ракети ще могат да летят със скорост от 14 500 км/час и да са сравнително маневрени, като ще могат да унищожават крилати ракети и стелт бомбардировачи.

Основният им противник обаче са междуконтиненталните балистични ракети. Известно е, че една ракета може да носи повече от една бойна глава. За да се гарантира унищожението на групата от бойни глави, новата руска противобалистична ракета ще е въоръжена с атомна бойна глава с мощност от 10 килотона.

Тя ще се взривява или високо в атмосферата - на границата с космоса, поради което не би представлявала заплаха за жителите и инфраструктурата в Русия. Специалисти предполагат, че тя ще има таван на полета от поне 70 километра.

Далекобойността й пък ще е около 800 километра.

Най-ключов за правилното функциониране на ракетата ще е радарната станция Дон-2Н, която се намира в близост до Москва. Тя може да засича ракетни атаки и пускове в диапазон от 6000 километра. Така целите на А-135 "Амур" могат да бъдат на набелязани и следени.

От Министерството на отбраната съобщават, че тестовете на новата ракета са били успешни. От видеото се вижда, че ракетата излита от силоз и може би няма да има мобилни версии.

Вижте снимки на противоракетния комплекс на Русия >> >> >>