Руската компания Fort (да не се бърка с автомобилния производител) в края на 2019 г. пусна първата си лицензирана версия на най-големия съперник на АК по света - AR-15, познато и като М-16.

За онези, които все още не го познават (силно се съмнявам, че сред нашите читатели има такива): AR-15 (M-16) е най-големият конкурент на руския АК по ефективност, цена и налично разнообразие от аксесоари и подобрения, използвани на платформата.

Вижте как изглежда руската M-16 >> >> >>

Това оръжие също така е неофициално един от основните оперативни избори на някои от елитните руски спецслужби, които ликвидират "лошите" в страната и в Близкия изток, предава Russia Beyond.

Но след като САЩ наложиха санкциите си през 2014 г., руският пазар загуби тези оръжия заедно с резервните части и аксесоарите за тях.

И така руските оръжейни компании решиха, че е дошъл моментът да купят лиценз и да започнат производство на собствена версия на популярното и ефективно оръжие.

Първи впечатления

Пушката се усеща по-лека в ръцете, отколкото предполагах в началото. Лесна е за използване и всеки "контрол" е точно там, където лежат пръстите. Можете лесно да преминавате с него от една позиция на друга, да стреляте надясно и наляво, без да отстъпвате, тъй като откатът се поема от рамото.

Спусъкът на пушката е къс и силно се различава от този на АК. Поради това стрелбата е по-бърза и прицелът се връща на същото място отново и отново.

Това беше моментът, в който изцяло разбрах за какво стрелците по света възхваляват платформата AR. Чувството да стреляш отново и отново в една точка е неописуемо - пълна радост и удивление за непрофесионалния стрелец, успял да постигне резултати от снайперска стрелба.

Същевременно можете да направите стрелянето още по-удобно, тъй като имате възможност да монтирате различни аксесоари по ваш вкус: прицели, оптика, фенерчета, червени точки и пр.

Ергономичността на пушката е на напълно нови нива!

И все пак има очевидни недостатъци, които пушката не би могла да избегне.

Минуси

Трудно е да се кажат предимствата и недостатъците на металните и композитните материали, използвани в руската AR, само след един ден на стрелбището (особено сравнявайки с американските). И все пак след края на втория пълнител ме помолиха "да дам почивка на оръжието и цевта му" и взех друг AR за тест.

Платформата е чувствителна и не е толкова подходяща за лошите климатични условия, колкото руския "Калашников". В разговори с руски спецназовци те споменават, че като са ги изпратили на мисия в Сирия екипът е взел АК, тъй като тези пушки са издръжливи на пясъка и прахоляка на пустините от Близкия изток. Същото не може да се каже за AR.

Така че сред най-големите недостатъци на AR са тяхната чувствителност и надеждност. И все пак екипът предпочита AR в мисии в "комфортни" градски зони.

Друг огромен минус на руските AR е тяхната цена. Продажбите започват от $1800 за стандартната версия. Струва си да се спомене, че това е близо $1000 повече от стандартните версии на AR, които можете да вземете в САЩ.

Представителите на Fort обясняват ситуацията със сложността на производството на оръжието в Русия, високите такси и пр. Но резултатът си остава същият - руските AR са безумно скъпи.

Възможно бъдеще за руските AR

И все пак предприемачите имат амбиции и големи планове за бъдещето - да завладеят африканските и близкоизточните оръжейни пазари, санкционирани от американското правителство. Казано по-просто - онези, които нямат достъп до оръжия на американските компании, но все още имат потребност от такива.

Fort също така обмислят създаването на версия на AR-15 с най-разпространените патрони на пазара - 7,62х39-мм на АК. Но как ще се развие проектът ще разберем едва в началото на 2020-те, когато първите им пушки се появят в разкъсваните от войни региони на Африка и Близкия изток.