САЩ се превръща в първата страна, която може да изстрелва сателити от дрон. Това става благодарение на базираната в щата Алабама компания Aevum. Тя е създала един от най-големите безпилотни самолети в света. Дронът, наречен Ravn X, ще изстрелва ракети със сателити в орбита, докато лети на висока надморска височина. Очаква се това да намали цената на тези мисии. От Пентагона също са доволни, защото могат да разположат по-бързо и дори тихо множество апарати с малки размери в Косомса.

Ravn X е един от най-големите безпилотни самолети, създавани някога. Когато е зареден с гориво и натоварен, дронът тежи 25 000 килограма. Апаратът е висок близо 6 метра, дълъг е 24 метра, а размахът на крилете му е 18 метра.

Най-голямото предимство на безпилотния самолет е, че той може да достави полезен товар на ниска земна орбита за приблизително три часа. Според Aevum това ще позволи да се съкрати времето за изпълнение на сателитни изстрелвания от години на месеци. Това се дължи на факта, че ракетите, които ще изстрелва самолетът са много по-евтини и бързи за направа. Освен това дронът може да излита от всяка писта, като това доста улеснява планирането на космическите мисии, които са ограничени от наличието на няколко десетки космодрума и ракетни площадки по цялата планета. Ravn X използва стандартния авиационен керосин.

Първата мисия на Ravn X ще се опита да изведе сателита ASLON-45 на Космическите военни сили на САЩ в орбита някъде през следващата година.

От Aevum разкриват, че дронът на практика служи като първа степен, която е много евтина и може да се използва многократно. От компанията дълго време са пазили проекта в тайна, поради което той не се е радвал на особено медийно внимание.