Американската армия от десетилетия планира да замени култовия автомат М-16 и неговата модернизирана разновидност М-4. Започваните досега проекти обаче са приключвали без победител и най-технологичната армия на света все още използва сравнително остарял дизайн на щурмова карабина. По всичко изглежда, че скоро това ще се промени.

Най-голямата индикация за това идва от въвеждането на патрон с нов калибър - 6.8 мм, отговарящ приблизително на cal .277. Решението на US-армията да заложи на по-мощен боеприпас от 5.56-милиметровия и по-точен от натовския 7.62 мм е логично. Наред с това обаче изниква необходимостта от ново оръжие.

Именно заради това перспективите пред новия конкурс за създаването на бъдеща карабина за щатската пехота са доста добри. Пентагонът има нужда от нова пушка, а досега заявление за участие са подали Textron, Sig Sauer и General Dynamics. Предложението на последната компания буди най-висок интерес.

Вижте как изглежда новата концепция >> >> >>

General Dynamics са показали автоматична пушка и картечница с булпъп дизайн. Това съчетава висока точност и намален откат. Оръжието идва с вграден заглушител, както и с корпус позволяващ бързо охлаждане. Теглото на карабината също е минимизирано значително. Използвани са модерни полимери, а някои от частите са 3D принтирани.

Все още не са налични данни за скорострелността и другите характеристики на пушката, чийто прототип е наречен RM277 bullpup. Макар и малко по-сложен за ремонт на бойното поле бълпъп дизайнът се е доказал още през 70-те години на миналия век с изключително надеждната автоматична пушка Steyr AUG.