Изследователи от университета на Пенсилвания, САЩ, публикуваха доклад в сп. "Джърнъл ъв маркетинг", в който се обяснява как устройствата, които хората ползват за комуникация, влияят върху готовността им да споделят лична и дори интимна информация за себе си, съобщи Медикъл експрес.

Авторите на статията са Шири Мелумад и Робърт Майър.

Учените смятат, че смартфоните могат да влияят на това какво хората са готови да разкрият за себе си пред околните.

Изследването им показва, че хората са по-склонни да разкрият лична информация онлайн, ако използват смартфона си в сравнение с ползването на десктоп компютър. Например туитове и коментари, изпратени от смартфони, по-често са написани от първо лице, разкривайки отрицателни емоции и дискутирайки членове на семейството и приятелския кръг.

По същия начин, когато потребител получи онлайн реклама, която изисква от него лична информация (телефонен номер или размер на дохода), той е по-вероятно да я сподели, ако е прочел рекламата на смартфона си, а не на лаптопа или десктоп компютъра.

Защо смартфоните въздействат така върху поведението ни?

"Писането на смартфона често снижава бариерите ни пред разкриване на някои видове чувствителна информация по две причини - едната е свързана с уникалните характеристики на смартфоните, а другата - заради емоционалната връзка на потребителите с техните устройства", обяснява Мелумад.

Една от най-отличителните характеристики на смартфоните е малкият размер, което понякога прави преглеждането и създаването на съдържание по-трудно в сравнение с десктоп компютрите.

Заради това затруднение, когато отговаря или пише на смартфон, човек сякаш се фокусира преди всичко върху изпълнението на задачата и пренебрегва външни фактори, които обикновено биха го спрели да разкрие чувствителна информация. Този ефект е добре известен - когато използват смартфоните си на обществено място, хората потъват така дълбоко в съдържанието, че не забелязват случващото се около тях.

Другата причина е свързана с усещането за комфорт и фамилиарност, което хората изпитват към смартфоните си.

"Тъй като смартфоните са с нас постоянно и изпълняват толкова много важни функции в живота ни, те често слушат като "залъгалка за възрастни" и създават усещане за комфорт", обяснява Мелумад.

Ефектът от това усещане се проявява, когато хората се оказват по-склонни да споделят чувствата си с близък приятел, отколкото с непознат или пък споделят повече с терапевта си в приятна атмосфера.

"По същия начин, когато пишем на смартфона си, ние се чувстваме с удобна, сигурна зона. В резултат на това сме готови да разкрием повече от себе си", обяснява Майър.