SpaceX успешно изпробва новия си ракетен двигател Raptor, който ще задвижва ракетата Starship. Първият полет е планиран през 2020 година, като според експертите ще бъде осъществен най-късно до началото на 2021 г.

Starship ще полети с туристи към Луната през 2023 година. Ракетата ще бъде едностепенна и изградена от стомана. Нейният двустепенен вариант ще включва модулът Super Heavy. Заедно с него ракетата ще може да изпраща около 100 човека на мисия към Марс. Полезният товар, който ще може да замине към Червената планета надхвърля 100 000 килограма, което означава, че това ще бъде най-мощната ракета в историята на човечеството.

Вижте как изглежда Starship >> >> >>

В основата на Starship и Super Heavy стои ракетния двигател Raptor. Super Heavy ще има 31 броя от него, а Starship - 7 броя.

Raptor

Снимка: SpaceX

Двигателят използва за гориво течен метан и течен кислород. Това решение е избрано от Мъск не само по икономически причини, но и защото на Марс има метан, който може да бъде превърнат в ракетно гориво от бъдещите колонисти.

Двигателят Raptor ще е около 2 пъти по-мощен от двигателят Merlin 1D, използван във Falcon-9. Метановият ракетен двигател Raptor ще може да се използва многократно, а за сега тестовете на SpaceX вървят по план и са успешни.