F-35A Lightning II - изтребителят от пето поколение на Lockheed Martin, има проблеми с точността на своето автоматично оръдие. Проведени от Пентагона тестове са разкрили, че резултатите не са просто лоши, а "неприемливи", съобщава специализирания военен сайт Jane's.

Публикуваните наскоро резултати са разкрили, че макар Lockheed Martin да са инсталирали софтуерен ъпдейт, подобряващ стабилността на оръдието, то точността му отново не е покрила минималните изисквания.

Проблемът не е наличен при версиите F-35B и F-35C, които са предназначени за морските пехотинци и флота. F-35A е вариантът излитащ и кацащ по стандартния начин и предназначен за ВВС на САЩ. Освен това той е и най-достъпната версия, чиято цена за бройка трябва да падне до 80 милиона долара през 2020 г.

Вижте най-добрите снимки на F-35 >> >> >>

Експертите споделят, че в съвременния въздушен бой оръдието се ползва рядко и неточността му не е чак толкова сериозен проблем.

По-лоша за Пентагона е информацията, че първият F-35B Lightning II ще трябва да претърпи основен ремонт до 2026 г., когато ще има изкарани 2100 часа във въздуха, съобщава Bloomberg.

Изискванията, заложени в проекта, са били, че всеки самолет F-35 ще лети най-малко 8000 часа, преди да трябва да претърпи основен ремонт.

Това означава, че поръчаните от морските пехотинци бройки F-35B Lightning II на практика ще имат с 3/4 по-малък живот от очакваното, тъй като основният ремонт е свързан с подмяна на скъпоструващи части.

Според източниците на Bloomberg не всички F-35B Lightning II може да са с подобен нисък ресурс, тъй като проблемите били открити при първите версии на самолета.

На фона на факта, че F-35 е най-скъпият военен проект към днешна дата, чиято цена се изчислява на 1,5 трилиона долара, експертите считат, че проблемите са твърде били твърде много. По-рано бяха открити пропуски в софтуера, проблеми с подаването на гориво и с двигателя.

Въпреки това, Израел вече успешно използва F-35 за провеждане на бойни операции, а изтребителят е най-невидимият за противниковите радари самолет, създаван някога.