Компанията на Илон Мъсск "Тесла" представи собствен вариант на обдишващ апарат. Той беше показан в YouTube канала на производителя на електромобили.

Инженери обясниха как ще функционира прототипът. От "Тесла" поясниха, че заради наличието на части, производството може да бъде пренастроено бързо и апаратите да стигат до пациентите в кратки срокове.

Видеото се появява малко, след като Мъск, заяви, че ще отвори завод за обдишващи апарати в Ню Йорк. Не беше посочена обаче конкретна дата за това. Редица автомобило- и самолетостроителни компании вече пренастройват линиите си за производство на медицинска апаратура.

"Работим по създаването на обдишващ апарат, на основата на части, които използваме за автомобилите "Тесла". Искахме да използваме части, които познаваме много добре, на които можем да разчитаме и с каквито разполагаме в значителни количества. Това е много схематичен вариант на апарата, но както виждате - всички части в червено се използват и за направата на колите с нашата марка", заяви инж. Джоузеф Мардал, цитиран от БНТ.